ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει αύριο η Ιεραρχία της Εκκλησίας με φόντο τα... θρησκευτικά του Φίλη

Συνεδριάζει αύριο η Ιεραρχία της Εκκλησίας με φόντο τα... θρησκευτικά του Φίλη
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Mε αρκετούς από τους μητροπολίτες να είναι σε θέση μάχης για να κηρύξουν τον ανένδοτο εναντίον της κυβέρνησης για το μάθημα των θρησκευτικών, συνεδριάζει η Ιεραρχία,το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. 

Το στίγμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας θα δώσει στην εισήγησή του με τίτλο «Εκκλησιαστικοί Προβληματισμοί» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, o Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έγραφε επί σειρά ημερών την εισήγησή του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ομιλία του θα είναι μακροσκελής και ο κ. Ιερώνυμος θα αναφερθεί στην διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας στο Ελληνικό Έθνος.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι τονίζουν στο CNN Greece, ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απάντηση σε όλους όσοι αμφισβητούν την Εκκλησία και την προσφορά της. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος θα αναφερθεί διεξοδικά στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας και θα δώσει σαφές στίγμα ουσίας και λειτουργίας των διακριτών ρόλων τους.

Σε ερώτηση του CNN Greece για τη στάση που θα τηρήσει ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο θέμα που έχει προκύψει για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Ο Αρχιεπίσκοπος θα τηρήσει στάση ανυποχώρητη σε όλα τα θέματα αρχών και αξιών. Ζητά ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση και οι λύσεις να έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να είναι εθνικά ωφέλιμες».

Το πρόγραμμα της Ιεραρχίας

Το πρωί της Τρίτης 4 Οκτωβρίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος θα προσφωνήσει τους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης από τα μέλη της Ιεραρχίας. Επίσης, θα γίνει η επιλογή των μητροπολιτών της τριμελούς επιτροπής που θα ενημερώνει τους δημοσιογράφους και θα διαβαστούν οι εκθέσεις πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2015 – 2016.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος θα παρουσιάσει την εισήγησή του με θέμα: Εκκλησιαστικοί Προβληματισμοί» και θα ακολουθήσει διάλογος. Δεδομένων των κρίσιμων θεμάτων που θα θέσει ο Αρχιεπίσκοπος, ο διάλογος θα συνεχιστεί και την επομένη, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος θα μιλήσει με θέμα: «Ενημέρωση για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Τέλος την Παρασκευή θα γίνει η πλήρωση της κενής μητρόπολης Άρτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ