ΕΛΛΑΔΑ

Εκρηκτικό κοκτέιλ με ανέμους 9 μποφόρ και ακραίο κίνδυνο φωτιάς - Δεμένα τα πλοία, ουρές σε Πειραιά

Εκρηκτικό κοκτέιλ με ανέμους 9 μποφόρ και ακραίο κίνδυνο φωτιάς - Δεμένα τα πλοία, ουρές σε Πειραιά
Πλήθος κόσμου στο λιμάνι του Πειραιά από όπου δεν αναχωρούν πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων  INTIME

Για τουλάχιστον τις επόμενες πέντε ημέρες αναμένεται να διατηρηθούν οι θυελλώδεις άνεμοι, που κρατούν δεμένα σήμερα, Παρασκευή (08.08.25) τα πλοία στα λιμάνια, έχοντας θέσει σε ύψιστο συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για ανέμους που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο, «τρέχοντας» με ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Δύσκολη ημέρα χαρακτηρίζουν και το Σάββατο, ενώ προβλέπουν ότι οι άνεμοι δεν θα κοπάσουν τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (12.08.25).

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, αύριο, Σάββατο το μελτέμι θα έχει με κατεύθυνση βορειοανατολική από Λήμνο μέχρι Κύθηρα και θα έχει πάλι ένταση 8 μποφόρ.

Μάλιστα, από την πλευρά του, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για θυελλώδεις ανέμους με αυξομειώσεις έως την παραμονή του 15αύγουστου.

Ο ίδιος χτύπησε «καμπανάκι» και για τοπικές θύελλες, όσον αφορά τις παρακάτω περιοχές, όπου αναμένονται ριπές ανέμου άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα.

-Κάβο Ντόρο

-Νότιος Ευβοϊκός

-Β. Κυκλάδες

-Καρπάθιο Πέλαγος

-Δυτικά – Νότια Κρήτης.

Δεν φεύγουν τα πλοία, ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες

Όπως ήταν αναμενόμενο, νωρίς το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε το απαγορευτικό απόπλου για τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και Λαυρίου μέχρι τη 1 το μεσημέρι, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση.

Ωστόσο, κανονικά αναχωρούν τα πλοία του Αργοσαρωνικού, ενώ κανονικά θα γίνουν τα δρομολόγια από Ραφήνα προς Μαρμάρι.

Με τα πλοία δεμένα στα λιμάνια, στον Πειραιά έχουν σχηματιστεί «ουρές» από ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει να αναχωρήσουν σήμερα, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών.

«Κόκκινος συναγερμός» για πυρκαγιές

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα για πυρκαγιές βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, αφού χθες η Πολιτική Προστασία εξέδωσε χάρτη με τις 7 περιοχές, όπου σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω ακραίου κινδύνου. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Αττική κι η Εύβοια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Λακωνίας)

Στο «πορτοκαλί» η υπόλοιπη χώρα

Παράλληλα, σε «πορτοκαλί» συναγερμό βρίσκεται η υπόλοιπη χώρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

-Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Ευβοίας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Όρους)

-Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρεβέζης)

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Σάββατο

Αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 καιστο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και στη θάλασσα Κυθήρων τις πρωινές ώρες πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει τους 34 με 36 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσειτους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή

Αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, σταανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Δευτέρα

Αίθριος καιρός.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στο Ιόνιο πρόσκαιρα 5, στα ανατολικά 5 με 7 και μέχρι τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τρίτη

Αίθριος καιρός.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στο Ιόνιο πρόσκαιρα 5, στα ανατολικά 5 με 7 και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.