ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Δωδώνης: Να απελευθερωθεί η Εκκλησία από τους νόμους του κράτους

Μητροπολίτης Δωδώνης: Να απελευθερωθεί η Εκκλησία από τους νόμους του κράτους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Το ζήτημα των Θρησκευτικών λύθηκε χθες», τόνισε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος Συνετός, ο οποίος αναφέρθηκε και στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον της Εκκλησίας.

«Ακούω για τον χωρισμό της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Νιος ήμουν και γέρασα και το ακούω πολλά χρόνια», ανέφερε αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης, σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ και υπενθύμισε πως «εις την Σύνοδο της Ιεραρχίας, επί Χριστοδούλου του Μακαριστού, εγώ ζήτησα να το ζητήσει η Εκκλησία, για να δω ποια Πολιτεία θα το δεχτεί. Να απελευθερώσει την Εκκλησία από τους νόμους του κράτους».

Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης Δωδώνης, σε υψηλούς τόνους επεσήμανε:

«Πως θα γίνει ένας παπάς, το λέει ο νόμος. Πως θα διοριστεί ο παπάς το λέει ο νόμος. Πως θα τιμωρηθεί ο παπάς το λέει ο νόμος. Θα μας δώσουν αυτή τη χαρά της ελευθερίας; Αποκλείεται».

Πρόσθεσε δε πως «εάν γίνεται συνδυασμός με το οικονομικό μέρος, δηλαδή των μισθό των παπάδων, απαντώ. Πρώτον, σε όλο τον κόσμο πληρώνονται οι παπάδες από το κράτος. Αν δεν μας χρειάζονται, είναι πάρα πολύ εύκολο να πούνε στο πρόγραμμά τους ότι εμείς δεν θα δώσουμε τον μισθό. Να μας δώσουν πίσω την περιουσία γιατί υπάρχει υπογραφή σύμβασης. Υπάρχει σύμβαση. Δώσαμε εκατομμύρια στρέμματα για να πληρώνονται οι παπάδες» κι επανέλαβε πως ο διαχωρισμός συμφέρει την Εκκλησία.

«Εμείς περιμένουμε πότε θα το κάνουν αυτοί, αλλά δεν το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών τόνισε πως «λύθηκε χθες το βράδυ», και πρόσθεσε πως «το Σύνταγμα λέει ότι η Παιδεία είναι ελληνοχριστιανική. Έχουμε παραδείγματα σε άλλες χώρες που για 70 χρόνια υπήρχε αθεΐα και σήμερα ο χριστιανισμός είναι σε πλήρη άνθιση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ