ΕΛΛΑΔΑ

Απολιθωμένο δάσος στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης

Απολιθωμένο δάσος στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης
thraki.com

Το παλαιότερο ίσως απολιθωμένο δάσος βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο της Ροδόπης και η επιβεβαίωση των ευρημάτων έγινε σήμερα από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ) Σταύρο Κεχαγιόγλου.

Τα απολιθωμένα ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη ενός μεγάλου και σημαντικού δάσους περίπου 14 με 34 εκατομμύρια χρόνια πριν στην περιοχή. Οι συγκεκριμένες χρονολογίες αφορούν στην εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμό με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία.

Στην περιοχή που βρέθηκαν τα απολιθώματα παρατηρήθηκε από ερευνητές του κέντρου να υπάρχει διάσπαρτος ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών αποτελούμενων από κορμούς, μήκους αρκετών μέτρων αλλά και απολιθώματα φύλλων διαφόρων ειδών σε άριστη κατάσταση.

Την επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων έκανε ο Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αφού ανέλυσε όλα τα δείγματα που εστάλησαν από τον Φορέα. Στην αναφορά του το πανεπιστήμιο αποκαλύπτει πως «πρόκειται για απολιθωμένα ξύλα, ενώ υπογραμμίζεται πως αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά» ενώ επισημαίνεται πως ίσως πρόκειται για ευρήματα «αρχαιότερα του απολιθωμένου δάσους της Μυτιλήνης».

Ο Φ.Δ.Ο.Ρ. ήδη απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους όμορους δήμους, όπου αναφέρεται λεπτομερώς το ιστορικό της εύρεσης και η ακριβής θέση των απολιθωμάτων, τα οποία όπως ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου είναι «πιθανώς μουσειακά αξιοποιήσιμα» λόγω της καλής τους κατάστασης.

DSCN0592-web

Πηγή: thraki.com

DSCN0593-web

Πηγή: thraki.com

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε πως ο λόγος που δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί το γεγονός οφείλεται καθαρά για λόγους ασφάλειας, τονίζοντας δε πως οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν για πολλά χρόνια την ύπαρξη των ευρημάτων αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα εκτίμησης και αξιολόγησής τους.

Τα επόμενα βήματα για τις απαραίτητες επιστημονικές έρευνες είναι η προστασία και ασφάλεια της μεγάλης έκτασης στην οποία έχουν βρεθεί τα ευρήματα με στόχο πάντα την προβολή και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού φυσικού μνημείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ