ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα

Πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα το μεσημέρι για εκατοντάδες προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε μια σχολική χρονιά που ξεκινά με καθυστέρηση, λόγω των αντιδράσεων μερίδας γονέων, κυρίως σε Ωραιόκαστρο και Μυτιλήνη, με λουκέτα, αλλά και απειλές περί αποχής των παιδιών τους από τα μαθήματα.

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα ενσωμάτωσης των παιδιών των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία, ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο, με στόχο ως το τέλος του μήνα να έχει εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που υπάρχει ανάγκη.

Περίπου 1.500 παιδιά ξεκινούν από σήμερα τα μαθήματά τους σε 20 σχολεία, με το πρόγραμμα για τους μαθητές του δημοτικού να είναι τετράωρο, (14:00-18:00 καθημερινά) και να περιλαμβάνει εκμάθηση της ελληνικής, μια ξένης γλώσσα, όπως αγγλικά ή κάποια άλλη που συνδέεται με την πρόθεση των γονιών να πάνε σε κάποια άλλη χώρα.

«Όπου μπορούμε προσπαθούμε να ενισχύσουμε την μητρική γλώσσα, καλλιτεχνικά, αισθητική αγωγή, γυμναστική, μουσική ώστε να ενταχθούν τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης όχι μόνο της ελληνικής αλλά και σε ένα πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση.

Πρόσθεσε δε πως «ο παιδαγωγικός στόχος, που προκύπτει και από τις διεθνείς συμβάσεις και από την εσωτερική έννομη τάξη από τους δικούς μας νόμους, είναι ότι τελικώς το παιδί μετά από ένα μεταβατικό διάστημα που θα εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα θα ενταχθεί στην τάξη μαζί με τα ελληνόπουλα. Αυτό μπορεί να πάρει μερικούς μήνες ή ίσως μέχρι τον Ιούνιο. Έχουν αποδείξει τα παιδιά μια τρομακτική ικανότητα προσαρμογής».

Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων ξεκινά σταδιακά, έτσι ώστε να υπάρξει και ο απαραίτητος χρόνος για την ενημέρωση των γονέων, οι οποίοι αντιδρούν σε κάποιες περιοχές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις διαμαρτυρίες σε Ωραιόκαστρο και Μυτιλήνη.

Γονείς και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου, διαδηλώνοντας κατά της έναρξης εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, ενώ στη Μυτιλήνη οι γονείς τοποθέτησαν ως και λουκέτο στην πόρτα του 8ου δημοτικού σχολείου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών προσφύγων στο κτίριο.

«Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε - και η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο - πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο που θα πάνε προσφυγόπουλα (vid)

Ν. Φίλης: Μετά τις 2 το μεσημέρι τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της Κω: Τα προσφυγόπουλα έχουν δικαίωμα μόρφωσης αλλά...

Σχολεία της Αλεξάνδρειας κλείνουν την πόρτα σε προσφυγόπουλα

ΟΗΕ: Πάνω από 3 εκατ. προσφυγόπουλα δεν μπορούν να πάνε σχολείo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ