ΕΛΛΑΔΑ

Πακέτα τσιγάρων με τη «σφραγίδα» της Τράπεζας της Ελλάδος

Πακέτα τσιγάρων με τη «σφραγίδα» της Τράπεζας της Ελλάδος
ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - Eurokinissi

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρά σε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, όσο το δυνατόν συντομότερα, το μέτρο που προβλέπει την ανάθεση της εκτύπωσης των ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού σε φορέα της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης περί προμηθειών του Δημοσίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρα στην παραπάνω κίνηση μετά την διαπίστωση πως η μέχρι τώρα διαδικασία δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και δεν προσφέρει προστασία από την δράση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας.

Η διάταξη για την απευθείας ανάθεση της εκτύπωσης των ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού σε φορέα της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει ψηφιστεί ήδη από τις αρχές Αυγούστου.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος προέβλεπε πως για την απευθείας ανάθεση θα έπρεπε να την υπογράψει και να την εκδώσει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

«Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία εκδίδεται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών ως προς το ύψος της δαπάνης, επιτρέπεται για το διάστημα μέχρι τέλη Οκτωβρίου 2016, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία προμηθειών του Δημοσίου, η προμήθεια με απευθείας ανάθεση ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού, καθόσον, για λόγους τεχνικούς, αξιοπιστίας και διασφάλισης του απορρήτου, η σύμβαση αυτή μπορεί να ανατεθεί μόνο σε ορισμένο οικονομικό φορέα».

Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη. Στην αιτιολογική έκθεση δε τονίζεται ότι η ρύθμιση κρινόταν αναγκαία για την προάσπιση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας. Ακόμη για την αποτελεσματικότερη πάταξη διαφόρων κυκλωμάτων, απαιτείται η εκτύπωση ειδικών ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού με αυστηρές προδιαγραφές που θα είναι απόρρητες για λόγους ασφαλείας και δημοσίου συμφέροντος από διεθνώς πιστοποιημένα ιδρύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ