ΕΛΛΑΔΑ

Υποθέσεις αστυνομικής βίας στο μικροσκόπιο του Συνήγορου του Πολίτη

Υποθέσεις αστυνομικής βίας στο μικροσκόπιο του Συνήγορου του Πολίτη
EUROKINISSIΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου

Απειλές, βασανιστήρια, παράνομη χρήση όπλου, ρατσιστικές συμπεριφορές και κάθε είδους καταγγελία περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας θα διερευνά στο εξής ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς καταργούνται τα πολυθρύλητα γραφεία «Αντιμετώπισης Περιστατικών Αστυνομικής Αυθαιρεσίας», που ουσιαστικά, δεν λειτούργησαν ποτέ.

Τα γραφεία Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας συστάθηκαν με τον ν.3938/2011 για την... ταχεία και αποτελεσματική διερεύνηση αναφορών που σχετίζονται με περιστατικά παράνομης συμπεριφοράς του ένστολου προσωπικού σε βάρος πολιτών και την παραπομπή τους για περαιτέρω διερεύνηση στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες στις περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο.

Αυτά τα «γραφεία» ουσιαστικά ποτέ δεν τέθηκαν σε λειτουργία, υπήρχε απλά μια «ταμπέλα» σε ένα αστυνομικό γραφείο, και «καρκινοβατούσαν», ενώ δεν μπορούσαν να στελεχωθούν από δικηγόρους παρ’ Αρείω Πάγω καθώς δεν υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαιτίας των μικρών οικονομικών αποδοχών.

Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσιάζει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, περιστατικά - καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη θα τα αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Πολίτη που θα εισηγείται και μέτρα πρόληψης.

Το σχέδιο νόμου αφορά όχι μόνο αστυνομικούς, αλλά πυροσβέστες, λιμενικούς και προσωπικό φύλαξης φυλακών. Μάλιστα θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το νομοθέτημα ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται να διερευνήσει καταγγελίες για πράξεις του ένστολου προσωπικού ΕΛΑΣ, Λιμενικού, Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πυροσβεστικού Σώματος και υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή κατά την κατάχρηση της ιδιότητάς τους.

Αυτά αφορούν βασανιστήρια και προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή της υγείας ή της προσωπικής ή της γενετήσιας ελευθερίας, παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και παράνομη συμπεριφορά για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο.

Οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι επώνυμες και γραπτές. Το όνομα και τα άλλα στοιχεία ταυτότητας του καταγγέλλοντος μπορεί να μην ανακοινώνονται κατά το στάδιο της διερεύνησης αν το ζητήσει εγγράφως ο ενδιαφερόμενος.

Να σημειωθεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη θα έχει τη δυνατότητα να επιληφθεί και αυτεπαγγέλτως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ