ΕΛΛΑΔΑ

Συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης

Συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης
Το λιμάνι των Χανίων όπως το κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή του συμπλήρωσε ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, που διακινεί το σύνολο του τουρισμού του νησιού.

H ετήσια εκδήλωση για την απόδοση του βραβείου «Ιωάννης Ρασιδάκης», στη μνήμη του πρώτου προέδρου του Συνδέσμου, είχε φέτος πανηγυρικό χαρακτήρα.

«Παρά το ότι θα θέλαμε πολύ να μην είναι ο τουρισμός, ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης στην χώρα, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό εξακολουθεί να γίνεται, όπως και το ότι η Κρήτη μας εξακολουθεί να τραβάει την “αμαξοστοιχία” του τουρισμού της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκδήλωση, o πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Βλατάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο τουρισμός στο νησί καταγράφει μέχρι στιγμής μία αύξηση της τάξης του 10%. Όπως είπε χαρακτηριστικα:

Πόσο θα θέλαμε όμως να σας πούμε ότι επιτέλους τα έσοδα είναι ανάλογα, δεν μπορούμε όμως ούτε και φέτος να το πούμε, διότι η σεζόν άρχισε αργά, αρχές του Μάη, έγιναν μεγάλες προσφορές και μειώσεις τιμών, για να προσελκύσουμε πακέτα από Τουρκία και Αίγυπτο, λόγω των γεγονότων και ο ανασταλτικός παράγοντας της υπερφορολόγησης καλά κρατεί.. και γιγαντώνεται.

Θεωρούμαστε και είμαστε ασφαλής προορισμός! Μέχρι πότε όμως, χωρίς συνεννόηση επιβολή προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, που αν μη τι άλλο, με την τρομολαγνεία που υπάρχει στην Βόρεια Ευρώπη, την κύρια δεξαμενή των επισκεπτών, μας φοβίζει. Εμείς οι Κρητικοί είμαστε φιλόξενοι και δη οι άνθρωποι του τουρισμού, αλλά ζητάμε να το διαχειριστούμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα μαζί, για να βρούμε την καλύτερη λύση για την φιλοξενία, αυστηρά, οικογενειών που ξέφυγαν από τον τρόμο του πολέμου.

Επίσης, διερωτήθηκε πώς μπορούμε να υπολογίζουμε σε αύξηση εσόδων από τον τουρισμό, χωρίς υποδομές και με απειλές για κλείσιμο των αεροδρομίων. Ευτυχώς, είπε, που πρυτάνευσε η λογική, έστω και την τελευταία στιγμή και αφού, όπως τόνισε, «επικοινωνιακά δυστυχώς μας ξανάβαλε, μετά από δύο σχετικά ειρηνικά έτη, στο κάδρο των χωρών που υπάρχει έστω φόβος, να μην πετάξουν τα αεροπλάνα λόγω απεργιών».

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Τάσου Γκούμα, Δημήτρη Καδιανάκη, Κώστα Μήτση, Μανώλη Μπιρλιράκη και Κυριάκου Μαμιδακη, μελών της οικογένειας του τουρισμού που έφυγαν φέτος.

Ακολούθησε απονομή βραβείων σε υπαλλήλους τουριστικών γραφείων. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Χριστόδουλος Σμπώκος, για την προσφορά του στον τουρισμό. Επίσης, με απόφαση του ΔΣ τιμήθηκαν οι ξενοδόχοι, πρωτεργάτες του τουρισμού, Σταύρος Βανταράκης από τα Χανιά, Νικόλαος Σταγάκης από το Ρέθυμνο, Μιχάλης Καραταράκης από το Ηράκλειο, η κ. Προκοπάκη από το Λασίθι, ενώ το βραβείο του δημόσιου λειτουργού που στήριξε τον τουρισμό, απονεμήθηκε στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ