ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ στους δέκα απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας

Οκτώ στους δέκα απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Οκτώ στους δέκα Έλληνες βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον της χώρας, σύμφωνα με βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σε ένα από τα δύο πάγια ερωτήματα της έρευνας σχετικά με τον δείκτη αισιοδοξίας, το 81% των ερωτηθέντων βρέθηκε να απαντά ιδιαίτερα αρνητικά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ορίζοντας ένα νέο διαχρονικό ρεκόρ. Στον αντίποδα μόλις το 9% βλέπει με αισιοδοξία την ελληνική οικονομία, ακόμη ένα 10% δεν απάντησε.

Στο δεύτερο πάγιο ερώτημα της έρευνας σχετικά με τον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 83% εκφράζει μια ιδιαίτερα «μαύρη» εικόνα για τα οικονομικά του, ενώ το 7% διατηρεί την αισιοδοξία του. Το 10% και πάλι δεν απάντησε.

Σε ερώτημα σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 49% εμφανίστηκε θετική. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι άντρες ηλικίας 31 έως 64 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον μέσης εκπαίδευσης και κάτοικοι Αττικής. Μόλις το 35% των συμμετεχόντων βρίσκεται αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ενώ το 16% αυτών απείχε.

Το δεύτερο ερώτημα επικαιρότητας έγινε σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων στα δημόσια έσοδα. Οι μισοί εκ των ερωτηθέντων και ειδικότερα το 48%, δήλωσε πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουν ουσιαστικά έσοδα στην χώρα, ενώ το 22% τέθηκε υπέρ τους. Το ποσοστό αποχής χτύπησε «κόκκινο» με το 30% να αρνείται να απαντήσει.

Τέλος στο τρίτο ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν στο κατά πόσο προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι απαντήσεις στην ερώτηση «ισοφάρισαν» με ποσοστό 41% ενώ η αποχή έφτασε το 18%.

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία ALCO και τα στοιχεία επεξεργάστηκαν από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ. Οι ερωτήσεις τέθηκαν τηλεφωνικά σε σύνολο 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 και άνω, από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 έως 7 Οκτωβρίου 2016.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση της οικονομίας.

«Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας. Ένας στους δυο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τη μάχη τους προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ