ΕΛΛΑΔΑ

Θεολόγοι για αλλαγές στα θρησκευτικά: Είναι παράνομο και οδηγεί στην αθεΐα

Θεολόγοι για αλλαγές στα θρησκευτικά: Είναι παράνομο και οδηγεί στην αθεΐα
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - Eurokinissi

Οι θεολόγοι αντιδρούν στις αλλαγές στα θρησκευτικά που επιβάλει το υπουργείο Παιδείας και ο Νίκος Φίλης και αρνούνται να διδάξουν το μάθημα ως έχει.

Στα Τρίκαλα μαζικές είναι οι αποχωρήσεις τους από τα επιμορφωτικά σεμινάρια και με καταγγελίες για ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Θεολόγων Πιερίας επισημαίνει πως αρνούνται να διδάξουν το νέο πρόγραμμα των Θρησκευτικών «για λόγους συνείδησης» και επισημαίνει το άρθρο του Συντάγματος που τους επιτρέπει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα επιεικής τους χαρακτηρισμούς «επικίνδυνα και απαράδεκτα» που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις αλλαγές που έχουν θεσπιστεί.

«Ήταν σκόπιμη και εντελώς προσχεδιασμένη η προσπάθεια επιβολής των νέων προγραμμάτων ξαφνικά τον Σεπτέμβριο για να προκαλέσει αναστάτωση στους καθηγητές, στους μαθητές και στα σχολεία ώστε να φανεί σαν αίτημα "δικό μας" δηλαδή των θεολόγων εκπαιδευτικών η συγγραφή νέων βιβλίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών σε "θρησκειολογική σούπα», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν:

«Αποτελεί πάγιο αίτημά μας η αναμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων γιατί πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άλλο πράγμα όμως νέα βιβλία και άλλο πράγμα αυτή η ανιστόρητη και παράνομη επιβολή ενάντια στο Σύνταγμα τους νόμους και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης νέων προγραμμάτων που ωθούν και προσηλυτίζουν τους ορθόδοξους μαθητές στην αθεΐα και την πολυθρησκεία».

«Απαιτούμε όπως ακριβώς η κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισε τον Μάιο και ορίζει πως οι Έλληνες μουσουλμάνοι, οι Έλληνες εβραίοι και οι Έλληνες ρωμαιοκαθολικοί μπορούν και έχουν το δικαίωμα να κάνουν το δικό τους ξεχωριστό ομολογιακό μάθημα να ισχύσει ακριβώς το ίδιο και για τους Έλληνες ορθόδοξους μαθητές που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας. Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση συντηρεί και προωθεί μια τέτοια κατάφορη ανισότητα εις βάρος των ορθοδόξων μαθητών;», καταγγέλλουν.

Οι διαμαρτυρόμενοι θεολόγοι κάνουν έκκληση στους γονείς, τους συλλόγους γονέων αλλά και σε όλους τους πολίτες να αντιδράσουν στην κατάφορη αδικία του υπουργείου.

«Είναι απαραβίαστο δικαίωμα από τις διεθνείς συνθήκες να διδαχθούν τα παιδιά μας την πίστη των γονέων τους. Δεν έχουμε επιμορφωθεί και είμαστε ουσιαστικά έξω από τη διαδικασία διδασκαλίας του νέου προγράμματος. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί ενημέρωση και πρότυπη διδασκαλία από τους συμβούλους ώστε να κατανοήσουμε το νέο τρόπο και την ουσία των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο Παιδείας και αυτό διότι η πράξη πολλές φορές δίνει άλλη οπτική, σε σχέση με αυτήν την πρώτη ματιά που δίνει η προφορική και πρόχειρη, βιαστικά δοσμένη ενημέρωση», καταλήγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ