ΕΛΛΑΔΑ

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Λέσβου σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Λέσβου σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ακοίμητο και ακάματο φρουρό των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος τη Λέσβο κατά την παρουσία του στην παρέλαση για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού το 1912.

"Σαν σήμερα, το 1912, η Λέσβος έλυνε, ύστερα από πέντε αιώνες δουλείας κι έχοντας πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, τα δεσμά του τουρκικού ζυγού. Έκτοτε κοσμεί τον εθνικό μας κορμό ποικιλοτρόπως, ιδίως δε ως προνομιακός κληρονόμος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ιωνίας", είπε στο ξεκίνημα της δήλωσής του.

Και συνέχισε: "Αυτή την μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση εξακολουθεί να υπηρετεί, κυρίως σήμερα, η Λέσβος. Η οποία, κατά την τρέχουσα εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία αναδεικνύεται, ταυτοχρόνως, ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτίστως όμως ιδανικός, μέχρις αυτοθυσίας, εκφραστής της Ειρήνης και υπερασπιστής του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του".

O κ. Παυλόπουλος αρχικά μετέβη με τον δήμαρχο της Μυτιλήνης, Σπύρο Γαλανό στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου τελέστηκε δοξολογία και κατόπιν στο Ηρώο Πεσόντων για κατάθεση Στεφάνου, προτού καταλήξει στον χώρο της παρέλασης, στην προκυμαία Μυτιλήνης.

Το πρόγραμμα του κ. Παυλόπουλου στο νησί θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο χωριό Σκάλα Συκαμιάς, όπου θα έχει συνάντηση με κατοίκους της περιοχής.

Στο μέτωπο των προσφύγων, το δράμα δεν έχει τελειωμό καθώς μια ακόμα σορός πνιγμένου παιδιού εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου από το λιμενικό ανοικτά της βόρειας Λέσβου.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης βρέθηκε στο νησί και κατέγραψε για το CNN Greece την φθινοπωρινή καθημερινότητα της συνύπαρξης των κατοίκων του νησιού με τους πρόσφυγες.

Σήμερα το πρωί -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά συνολικά 5.630 πρόσφυγες ενώ αναμένονται άλλοι 1.834.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ