ΕΛΛΑΔΑ

Άρση στο απόρρητο των κλήσεων Θ. Λυκουρέζου: Με ποιους μίλησε μετά το δυστύχημα

Άρση στο απόρρητο των κλήσεων Θ. Λυκουρέζου: Με ποιους μίλησε μετά το δυστύχημα
ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - Eurokinissi

Τα πρώτα αποτελέσματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για την υπόθεση του δυστυχήματος της Αίγινας, που άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς, έδωσε στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής.

Η άρση αποφασίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για να συμπληρωθούν στην δικογραφία του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου οι εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις που έγιναν στις 16 Αυγούστου, όταν και έγινε το δυστύχημα.

Στόχος της διαδικασίας είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τους χειρισμούς του κ. Λυκουρέζου μετά τη σύγκρουση. Να διαλευκανθεί δηλαδή το κατά πόσο μπορεί να παρενέβη οποιοσδήποτε υπέρ των επιβαινόντων του μοιραίου ταχυπλόου.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως ο 77χρονος δέχθηκε συνολικά 30 κλήσεις από εννέα διαφορετικά άτομα. Ανάμεσά τους ο κυβερνήτης του Duente 2, Νεκτάριος Λεούσης, ο δικηγόρος και εξάδελφος του 77χρνου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Θεοδότη Καρακάση, επιβαίνουσα στο σκάφος, η Ευθυμία Βενετσιάνου, επίσης επιβαίνουσα, ο Αντώνης Μαλτέζος, δύτης που έκανε τη ρυμούλκηση, ο Όσκαρ Μιχαήλ Νταβίντ, ο οποίος μετέβη με εντολή του Λεούση με φουσκωτό στο σημείο της σύγκρουσης για να μεταφέρει στη στεριά τον Λυκουρέζο, η σύζυγος του Νεκτάριου Λεούση, η οποία παρέλαβε με το αυτοκίνητό της τον Λυκουρέζο και ο Γιάννης Πολυανίδης, φίλος του Λυκουρέζου.

Ένα από τα αξιοπρόσεχτα στοιχεία είναι πως για αρκετή ώρα μετά το δυστύχημα ο φερόμενος ως οδηγός του σκάφους, δεν είχε καμία τηλεφωνική επικοινωνία. Η πρώτη του κλήση έγινε σχεδόν μια ώρα μετά το τραγικό συμβάν από τον Αντώνη Μαλτέζο, τον δύτη, που όπως προαναφέρθηκε, ρυμούλκησε το ακυβέρνητο Duente.

Ο Αντώνης Μαλτέζος, φίλος του 77χρονου, έχει καταθέσει στις Αρχές ότι κλήθηκε να βοηθήσει και όταν έφτασε στο σημείο του συμβάντος είδε το ταχύπλοο να έχει αρχίσει να βουλιάζει.

Η δεύτερη κλήση έγινε στις 15:30 ( το δυστύχημα συνέβη στις 12:45) από τον Γιάννη Πολυανίδη. Ο ίδιος ενημερώθηκε για το συμβάν και έτρεξε προς βοήθεια του κ. Λυκουρέζου. Στις 15.26 επικοινώνησε με τη σύζυγο του Νεκτάριου Λεούση. Πρόκειται για τη γυναίκα που μετέφερε με το αυτοκίνητό της τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο από το Λιμανάκι του Φάρου, όπου τον είχε αφήσει με το φουσκωτό ο Όσκαρ Μιχαήλ Νταβίντ, στην Αίγινα.

Στις 15:58 υπήρξε επικοινωνία με τον Αλέξανδο Λυκουρέζο, ο οποίος αρχικά είχε αναλάβει την υπεράσπιση του εξαδέλφου του, αλλά τελικώς παραιτήθηκε. Οι δυο τους είχαν συνολικά επτά συνομιλίες, δύο εκ των οποίων έφτασαν τα επτά λεπτά.

Με τον κυβερνήτη του Duente 2, Νεκτάριο Λεούση, επικοινώνησε στις 15.53 ο 77χρονος. Ο Λεούσης είναι ο καπετάνιος της θαλαμηγού φίλων του Λυκουρέζου που έστειλε φουσκωτό στο σημείο της σύγκρουσης. Την ώρα του δυστυχήματος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 4-5 μιλίων.

Η Ευθυμία Βενετσιάνου προκύπτει ότι μίλησε το πρωί (στις 10.26) με τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο, πιθανότατα για να συνεννοηθούν για να πάνε για μπάνιο με το σκάφος και αρκετές φορές αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι όμως τις μεσημεριανές ώρες. Κλήση στον 77χρονο, διάρκειας μόλις 9 δευτερολέπτων, έκανε και η Θεοδότη Καρακάση, η 65χρονη γυναίκα που μετά το δυστύχημα έφυγε από την Αίγινα με το πλοίο της γραμμής.

Ο δικηγόρος του κ. Λυκουρέζου, Αλέξης Κούγιας, σε δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο εκτιμά ότι η υπόθεση έχει μπροστά ακόμη πολύ δρόμο και εκφράζει την ικανοποίησή του «για την αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων μας. Εκτιμώ ότι οι απαντήσεις που ζητάμε θα έρθουν μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες και θα ρίξουν φως στα όσα πραγματικά συνέβησαν, παρότι κάποιοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την αποκάλυψη της αλήθειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ