ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα η πρωτοβουλία «Πόλεις Αλληλεγγύης» για το προσφυγικό

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα η πρωτοβουλία «Πόλεις Αλληλεγγύης» για το προσφυγικό
Παρουσίαση από τον Γιώργο Καμίνη της πρωτοβουλίας Πόλεις Αλληλεγγύης – Solidarity Cities, που έχει ήδη υποστηριχθεί από τους ομολόγους του δημάρχους πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω υποστήριξής τους από την ΕΕ. Η παρουσίαση έγινε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 στο πλαίσιο των εργασιών του τριήμερου Social Affairs Forum για το προσφυγικό, που συνδιοργανώνει ο δήμαρχος Αθηναίων και το δίκτυο πόλεων EUROCITIES, με θέμα: «Καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες: μία πρόκληση για την πόλη». Στις εργασίες του φόρουμ συμμετέχουν πάνω από 150 εκπρόσωποι 50 και πλέον ευρωπαϊκών δήμων, μεταξύ των οποίων αυτοί της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Βιέννης, του Βερολίνου και της Λισαβόνας EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Η πρωτοβουλία «Πόλεις Αλληλεγγύης» για το προσφυγικό παρουσιάστηκε το μεσημέρι από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στο Social Affairs Forum της Αθήνας, παρουσία 150 εκπροσώπων 50 ευρωπαϊκών πόλεων.

Αυτή η πρωτοβουλία –στην οποία εκτός της Αθήνας συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Μαδρίτη, η Λισσαβώνα, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, και η Λειψία– στοχεύει να εδραιώσει τις ήδη υπάρχουσες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο για την υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων, αλλά και να τις ενισχύσει περαιτέρω.

Όπως τονίστηκε, οι «Πόλεις Αλληλεγγύης» ενσωματώνουν μία ανθρωπιστική απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα, υποστηρίζοντας μία δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι «την επόμενη ημέρα μίας κρίσης, η οποία δημιούργησε ένταση και υπονόμευσε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, οι πόλεις μας απέδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν λύσεις στις πολλαπλές επιπτώσεις της προσφυγικής πρόκλησης και να είναι πρωτοπόρες στην προώθηση της συνύπαρξης και του αμοιβαίου σεβασμού».

Όπως τόνισε:

Οι Πόλεις Αλληλεγγύης, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, είναι η απάντησή μας σε αυτήν την κρίση και η κοινή μας έκκληση για την ανάγκη να έχουμε έναν αναγνωρισμένο, δυνατότερο ρόλο στα μεταναστευτικά και προσφυγικά ζητήματα.

Επίσης, σε γραπτή δήλωσή της, η δήμαρχος Βαρκελώνης Άντα Κολάου (Ada Colau), σημειώνει:

Πού είναι οι ευρωπαϊκές μας αξίες, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας, αναφορικά με την προσφυγική κρίση; Η απάντηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο είναι εμφανώς ανεπαρκής, ωστόσο, οι πόλεις βγαίνουν μπροστά. Εμείς, οι πόλεις, λαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε στις Πόλεις Αλληλεγγύης για να εργαστούμε για μία επείγουσα και ανθρώπινη απάντηση σε αυτήν την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ