ΕΛΛΑΔΑ

Άσελμπορν: Η προσφυγική κρίση θα μας ενώσει

Άσελμπορν: Η προσφυγική κρίση θα μας ενώσει

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επεφύλαξε σήμερα θερμή υποδοχή στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο και στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ.Άσελμπορν, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που είχαν με μέλη της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την συνεισφορά τους στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και τόνισε πόσο σημαντική είναι η απόφαση που ελήφθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών για το ζήτημα της μετεγκατάστασης.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η προχθεσινή ημέρα ήταν ιστορική αφού μετεγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στη Σουηδία. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο πρόκειται για μικρό βήμα, αλλά ένα βήμα με εμβληματική σημασία, αφού δείχνει πως, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει τις διατάξεις του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κυρίως δείχνει την αλληλεγγύη της. "Μην ξεχνάμε ότι η αλληλεγγύη αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ.Παυλόπουλος απολογήθηκε στον κ. Άσελμπορν που η συνάντηση αυτή έγινε λίγο βιαστικά, όπως είπε, και δεν του επέτρεψε να απονείμει στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου την τιμή που θα έπρεπε, ενώ επιφυλάχθηκε για την επόμενη φορά.

Με τη σειρά του ο κ. Άσελμπορν, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο κάνοντας σαφές ότι υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, το προσφυγικό, το οποίο αγγίζει την ίδια την ουσία, την υπόσταση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος εκτίμησε πως ότι το προσφυγικό θα μας κάνει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην ενοποίηση.
"Πιστεύω ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι τέτοιο που είτε μπορούμε να το λύσουμε είτε, διαφορετικά, θα οδηγήσουμε σε πολύ μεγάλη δοκιμασία και θα έχουμε πλήξει σημαντικότατα την εικόνα της Ε.Ε.", τόνισε ο κ. Άσελμπορν ενώ διαβεβαίωσε για την συνεχή προσπάθεια τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Προεδρίας του Συμβουλίου, έτσι ώστε να υπάρξει μία λύση σ’αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Άσελμπορν τόνισε πως αυτό που επείγει τώρα, είναι να ολοκληρωθεί η δημιουργία των λεγόμενων "hotspots", των κέντρων ταυτοποίησης που θα μας επιτρέψουν να διαπιστώσουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που χτυπάνε την πόρτα της Ευρώπης και θέλουν να μπουν στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, δήλωσε πιο αισιόδοξος μετά τη συνάντηση με τους Έλληνες υπουργούς αφού τον διαβεβαίωσαν ότι μέσα στις επόμενες 8 μέρες θα δημιουργηθεί και θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου "hotspot" στη Μυτιλήνη ενώ προετοιμάζονται κι άλλα τέσσερα.

Ο κ. Άσελμπορν επανέλαβε, τέλος, τη δέσμευση για στήριξη από την Frontex ενώ δεσμεύθηκε για την απελευθέρωση κονδυλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε όλα αυτά να στηθούν και να είναι λειτουργικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ