ΕΛΛΑΔΑ

Taste Atlas: Ελληνικό το πιο νόστιμο τυρί του κόσμου

Taste Atlas: Ελληνικό το πιο νόστιμο τυρί του κόσμου

Τυροκομείο

AP Photo/Yorgos Karahalis

Η γραβιέρα Νάξου στέφθηκε «βασίλισσα» των τυριών στα βραβεία του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas για το 2026.

Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες ποικιλίες, το σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων που παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα με μια πινελιά πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος, ανακηρύχθηκε το καλύτερο τυρί στον κόσμο.

Η γραβιέρα Νάξου, που παράγεται στη Νάξο από τις αρχές του 1900, παρασκευάζεται κυρίως από τοπικό αγελαδινό γάλα, με μικρές προσθήκες πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος.

Παραδοσιακά παλαιώνει για αρκετούς μήνες, κατά τους οποίους αναπτύσσει μια συμπαγή δομή και μια ήπια, ισορροπημένη γεύση, τυπική των κυκλαδίτικων τυριών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η παρμεζάνα, το παγκοσμίου φήμης ιταλικό τυρί ακολουθεί στην δεύτερη θέση. Το Parmigiano Reggiano παρασκευάζεται με ωμό, ημιαποβουτυρωμένο γάλα από αγελάδες που βόσκουν με φρέσκο ​​γρασίδι και σανό.

Έχει σκληρή, τραχιά υφή και οι γεύσεις του μπορεί να θυμίζουν ξηρούς καρπούς ή να έχουν πιο έντονα και ελαφρώς πικάντικα χαρακτηριστικά, ανάλογα με το χρονικό διάστημα ωρίμανσης του τυριού.

Η προέλευση του χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όταν οι Βενεδικτίνοι και οι Κιστερκιανοί μοναχοί ανακατέλαβαν τους υγροτόπους της κοιλάδας του Πάδου και άρχισαν να παράγουν αυτό το πολύτιμο τυρί. Δεδομένου ότι προήλθε και παραγόταν κυρίως στις δύο πόλεις-κράτη, την Πάρμα και το Ρέτζιο Εμίλια, το τυρί ονομάστηκε Parmigiano Reggiano, που σημαίνει «ένα τυρί από την Πάρμα και το Ρέτζιο Εμίλια».