ΕΛΛΑΔΑ

Βγαίνουν από την «εντατική» οι ΜΕΘ

Βγαίνουν από την «εντατική» οι ΜΕΘ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην Ελλάδα η εύρεση κρεβατιού σε μονάδα εντατικής μοιάζει Γολγοθάς, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του χειμώνα με τα κρούσματα της γρίπης. Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα το 45% των ασθενών που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και γίνεται αναγκαστικά διασωλήνωση σε κοινό θάλαμο, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. 

Στην Αττική μέχρι και τον Αύγουστο σε καθημερινή βάση από τους 30 ασθενείς που αναζητούσαν κρεβάτι έβρισκαν μόνο οι 15.

Το υπουργείο υγείας σε μια προσπάθεια να δώσει ανάσα στο δημόσιο σύστημα και καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς προχωρά σταδιακά στην λειτουργία κλειστών κλινών ΜΕΘ, με την τοποθέτηση προσωπικού αλλά και με εσωτερικές ανακατανομές σε κάθε νοσοκομείο.

Έτσι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα πλέον τα κλειστά κρεβάτια είναι 150 από 200, που ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής έπεσαν στα 32 από 55 που ήταν κλειστά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η λίστα στο ΕΚΑΒ. Πλέον κατά μέσο όρο μπαίνουν σε αναμονή 10 ασθενείς την ημέρα.

Πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο Σωτηρία άνοιξαν όλα τα κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας.

«Οι 4 κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας δεν είχαν λειτουργήσει εδώ και δώδεκα χρόνια γιατί χρειάζονταν επισκευές στους παλιούς αναπνευστήρες ενώ χρειάζονταν φροντίδα και για νέους αναπνευστήρες» λέει στο CNN Greece, o Πέτρος Λυριτζής , διοικητής του νοσοκομείου Σωτηρία.

Ας δούμε αναλυτικά τα ανοικτά κρεβάτια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο:

  • η ΜΕΘ της Α΄ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής από 4 τώρα έχει 10 κλίνες
  • η ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας από 5 κλίνες πλέον έχει 8
  • και η ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας από 5 πλέον έχει 9 κλίνες

«Σίγουρα η ύπαρξη όλων των κλινών βοηθά. Οι κλίνες αυτές δεν είναι μόνο για τους εσωτερικούς ασθενείς αλλά για όλους. Ανά 8 ώρες ενημερώνεται για την διαθεσιμότητα το ΕΚΑΒ.» δηλώνει στο CNN Greece, o Πέτρος Λυριτζής , διοικητής του νοσοκομείου Σωτηρία.

Τα επιπλέον κρεβάτια που λειτούργησαν στο νοσοκομείο Σωτηρία και μπήκαν στο σύστημα, είναι αποτέλεσμα δυο πραγμάτων, προσλήψεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ανακατανομή του προσωπικού. Όπως μας εξηγεί ο διοικητής:

«Αυτό έγινε ως εξής, το μικρότερο μέρος έγινε με επιπλέον προσλήψεις από απ το ΚΕΕΛΠΝΟ, νοσηλευτές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το μεγαλύτερο μέρος όμως είναι με εσωτερική ανακατανομή του προσωπικού.[...] Επίσης έχουν γίνει και πολλές ανακατανομές πόρων δηλαδή αναπνευστήρες που βρίσκονταν στην μονάδα ανανήψεως μεταφέρθηκαν.»

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες θα βγει προκήρυξη στο ΑΣΕΠ 1.538 θέσεων για νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ