ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το προξενείο της Λευκορωσίας

Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το προξενείο της Λευκορωσίας
Φωτογραφία αρχείου της Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Ο επιχειρηματίας Μπόρις Μουζενίδης είναι ο πρώτος πρόξενος της Λευκορωσίας στην Ελλάδα, καθώς απόψε ανακηρύχτηκε επικεφαλής του Επίτιμου Προξενείου Λευκορωσίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μουζενίδης είπε ότι η ίδρυση του προξενείου σηματοδοτεί την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας για τους Λευκορώσους που ζουν στην Ελλάδα με τη χώρα τους.

Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μακεδονίας–Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στο χαιρετισμό που απηύθυνε, επισήμανε ότι με την ίδρυση του προξενείου θα ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο ομόθρησκων λαών –που όπως υπογράμμισε– παλεύουν για να αποκτήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στον πολιτισμό και στην ευημερία. «Μας δίνεται μια σημαντική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε οι δύο λαοί να έρθουν πιο κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Αναφερόμενος στον κ. Μουζενίδη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι η Λευκορωσία δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκπρόσωπο στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις επιτυχείς επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο νέος πρόξενος, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα στον τουριστικό τομέα.

«Με τη Λευκορωσία έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε συμπράξεις στο χώρο του εμπορίου, των εξαγωγών και του τουρισμού», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, μέσω εκπροσώπου του και ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι (Vladimir Makei), ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης διεπιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) με στόχο τη δημιουργία επαφών ανάμεσα σε φορείς και επιχειρηματίες των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ