ΕΛΛΑΔΑ

Εξαίρεση της Θράκης από το σχεδιασμό νέων διοδίων ζητούν οι τοπικοί φορείς

Εξαίρεση της Θράκης από το σχεδιασμό νέων διοδίων ζητούν οι τοπικοί φορείς
Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, όπου ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης απευθύνεται στους κατοίκους της Κομοτηνής κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που εκείνοι πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην αδειοδότηση των χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δημήτρης Αλεξούδης

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά όχι απλώς τη ματαίωση της δημιουργίας διοδίων στην Μέστη, αλλά την εξαίρεση της Θράκης από τον σχεδιασμό κατασκευής νέων σταθμών διοδίων, δήλωσαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι φορέων από τον Έβρο και τη Ροδόπη, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Της σύσκεψης θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήματος συνάντησης με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα στις 31 Οκτώβρη, ημέρα κατά την οποία η αγορά της Θράκης θα κατεβάσει ρολά, διατρανώνοντας την αντίθεσή της στον υπάρχοντα σχεδιασμό.

Η επιτροπή των φορέων της Θράκης θα μεταβεί στην Αθήνα μεταφέροντας τα εξής επιχειρήματα:

  • Αύξηση οικονομικού κόστους στη διακίνηση των προϊόντων από και προς την Θράκη οδικώς, δεδομένης της απουσίας τα τελευταία χρόνια σιδηροδρομικής εμπορικής γραμμής.

  • Οικονομική επιβάρυνση των μετακινούμενων καθημερινά για επαγγελματικούς λόγους εντός της περιφέρειας (εκπαιδευτικοί μειονοτικών σχολείων, στρατιωτικοί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α.), καθώς και των ασθενών που εξυπηρετούνται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

  • Η περαιτέρω φθορά του επαρχιακού οδικού δικτύου, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς αναμένεται να χρησιμοποιείται από φορτηγά προς αποφυγήν των διοδίων.

  • Το γεγονός ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει διαθέσει μέχρι σήμερα για την αποπεράτωση της Εγνατίας Οδού, σημαντικά ποσά από τα προγράμματά της και τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε μία σειρά άλλων έργων. Ως εκ τούτου η Εγνατία Οδός Α.Ε., θα μπορούσε να εξαιρέσει τη Θράκη από επιπλέον εγκατάσταση διοδίων.

Σημειώνεται πως στην πρόσκληση για την σημερινή σύσκεψη που απηύθυναν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, ανταποκρίθηκαν δήμαρχοι του Έβρου και της Ροδόπης, οι αντιπεριφερειάρχες των δύο νομών, εκπρόσωποι εμπόρων και επαγγελματιών, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ