ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πρόσωπο του αεροδρομίου «Μακεδονία» παρουσίασε η Fraport Greece

Το νέο πρόσωπο του αεροδρομίου «Μακεδονία» παρουσίασε η Fraport Greece
Οθόνη που γράφει για τις πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα κατά την οποία η πυκνή ομίχλη σκέπασε την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Το 2020 η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο, ενώ η αύξηση του αριθμού των επιβατών έως το 2026 αναμένεται να αγγίξει το 48%, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον τουρισμό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Aυτό ανέφερε σήμερα η Fraport Greece, η οποία παρουσίασε σήμερα τα σχέδιά της για το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το μεγαλύτερο από τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια που θα διαχειρίζεται σύντομα η εταιρεία.

Η παρουσίαση, έγινε παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων της πόλης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Τo αεροδρόμιο, θα γίνει διπλάσιο σε μέγεθος, ενώ ειδικότερα, η έκταση του τερματικού σταθμού υπερδιπλασιάζεται (από 25.000 τμ θα γίνει 57.000τμ).

Τα βασικά έργα που θα υλοποιηθούν για την αναβάθμιση των δομών του αεροδρομίου αφορούν βελτιώσεις για την αύξηση τόσο της χωρητικότητας του αεροδρομίου, όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών.

Αυτές περιλαμβάνουν: 47% αύξηση των σταθμών check-in, 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών, 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών και διπλασιασμό των ζωνών ασφαλείας του αεροδρομίου.

Ταυτόχρονα, όλες οι λειτουργίες του αεροδρομίου θα πραγματοποιούνται με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ασφαλείας.

Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών με τη δημιουργία θέσεων power-in/push-back, την ανακαίνιση του οδοστρώματος και την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού με λειτουργικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις.

Ο αριθμός των επιβατών που το 2015 ήταν 5,3 εκατομμύρια, υπολογίζεται να αυξηθεί το 2020 στα 6,5 εκατομμύρια και το 2026 στα 7,9 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κόστους ανά επιβάτη, αυτή δεν θα ξεπεράσει το 1,5 ευρώ τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, όπως τόνισε ο CEO της Fraport Greece Αλεξάντερ Ζίνελ (Alexander Zinell).

Συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας

Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε η διοικητική ομάδα της Fraport Greece που συμμετείχε στην παρουσίαση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Bιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος επισήμανε την σπουδαιότητα της επένδυσης και την δέσμευση της εταιρείας στη μακροπρόθεσμη οικονομική ζωτικότητα της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ήδη έχουν υποβάλει στην Fraport Greece 40.000 άτομα τα βιογραφικά τους και αυτό αναδεικνύει, όπως ανέφερε, «την ανάγκη να υπάρξουν τέτοια έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης».

Μέχρι στιγμής, στην Θεσσαλονίκη έχουν γίνει 70 προσλήψεις, ενώ συνολικά η Fraport Greece αναμένεται να δημιουργήσει 530 θέσεις εργασίας, εκτός από εκείνες που θα προκύψουν από τις συνεργασίες με τρίτους, ανέφερε ο κ. Ζίνελ.

Στην διάρκεια της 40ετούς περιόδου παραχώρησης, η Fraport Greece θα είναι υπεύθυνη για την λειτουργία, την συντήρηση και την ανάπτυξη των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η FraportGreece θα επενδύσει περίπου 330 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των αεροδρομίων στα πρώτα χρόνια μέχρι το 2020.

Στα επόμενα χρόνια, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις για την συντήρηση και πιθανή αύξηση της χωρητικότητας, με βάση τον όγκο κίνησης. Συνολικά, το ποσό των επενδύσεων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (περιλαμβάνοντας την επένδυση των 330 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στην αρχική φάση).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ