Μπλόκα στο καμπαναριό
Η κόντρα κυβέρνησης και αγροτών, παρά τις εκκλήσεις και τις αισιόδοξες προβλέψεις παραμένει ενεργή και μάλιστα χωρίς να φαίνεται άμεση μια πιθανότητα συνάντησης των αγροτών με κάποιον ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, πολύ πιθανόν και τον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η δέσμευσή της για φθηνότερο ρεύμα θα την φέρει πιο κοντά στους διαμαρτυρόμενους, κάτι που από τα πράγματα δεν επιβεβαιώνεται. Οι αγρότες ζητούν συγκεκριμένα πράγματα και όχι «τυράκια» για να κάτσουν στο τραπέζι. Από την άλλη η κυβέρνηση λέει με αμείωτη ένταση «μπορώ να δώσω όσα αντέχει το ταμείο» και αυτή είναι η κόκκινη γραμμή της.
Όπως και να έχει φτάσαμε στο σημείο που η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να φτάσουμε. Δηλαδή γιορτές με τα μπλόκα ενεργά. Οι αγρότες διαβεβαιώνουν ότι θα αφήσουν τους πολίτες να κάνουν γιορτές στους προορισμούς που έχουν επιλέξει, καθώς δεν θέλουν να χάσουν την κοινωνική στήριξη που έχει καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη το ζήτημα είναι και ψυχολογικό. Όταν κάποιος βλέπει τρακτέρ στους δρόμους δύσκολα ξεκινά, θεωρώντας πολύ πιθανόν να ταλαιπωρηθεί.
Τα μπλόκα και η ένταση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα παραμείνουν. Άλλωστε από τις εικόνες που είδαμε να μας έρχονται από την Ευρώπη, το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό. Τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο των Βρυξελλών με έντονες συγκρούσεις αγροτών- αστυνομίας. Το ίδιο σκηνικό και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Φαίνεται πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν πέτυχαν ιδιαιτέρως σε αυτούς τους όποιους αφορά άμεσα. Και αυτό είναι ένα από τα δεκάδες κρίσιμα ζητήματα που μένουν άλυτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα πάμε λοιπόν στα χωριά μας στις γιορτές; Αν είμαστε αισιόδοξοι θα πούμε ναι. Μόνο που το «χιόνια στο καμπαναριό« θα πρέπει κάπως να το διασκευάσουμε.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πίσω στα μπλόκα οι αγρότες: «Ξανασκεφτείτε το» καλούν την κυβέρνηση και βάζουν «κόκκινες γραμμές»
Αγρότες: «Μένουμε στα μπλόκα με τα τρακτέρ αλλά με σεβασμό προς την κοινωνία»
Η Σουηδία στέλνει στη Γροιλανδία στρατιωτικό προσωπικό μετά από αίτημα της Δανίας
19:44
Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ενδείξεις ρωμαϊκού βιομηχανικού κόμβου σε περιοχή του Σάντερλαντ
19:32
Στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Γάζα η Χαμάς, η Φαταχ, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις
19:25
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία προτρέπει το προσωπικό της να επιδεικνύει «αυξημένη προσοχή»
19:21