ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έληξε η κατάληψη στο Αριστοτέλειο

Θεσσαλονίκη: Έληξε η κατάληψη στο Αριστοτέλειο

Έληξε η κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Οι φοιτητές διεκδικούν δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες για όσους πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και την εξεύρεση λύσης για 207 άτομα, που δεν έγιναν φέτος δεκτά στις εστίες, λόγω ανεπάρκειας δωματίων. Επιπλέον, ζητούν να καταργηθεί η εγγύηση ύψους 105 ευρώ που δίνουν οι σπουδαστές για να νοικιάσουν δωμάτιο στην φοιτητική εστία.

Τις διεκδικήσεις των φοιτητών άκουσε η καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, Αναπληρώτρια Πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων.

Η κ. Στογιαννίδου ενημέρωσε τους φοιτητές για την Επιτροπή που συνέστησαν εκπρόσωποι των διοικήσεων του ΑΠΘ, του ΕΜΠ, του ΔΠΘ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων το περασμένο Σάββατο, με σκοπό να διαχειριστούν το θέμα φοιτητικών εστιών, καθώς αναγνωρίζονται οι ελλείψεις υποδομών και χρηματοδότησης.

Για την κατάργηση της εγγύησης των 105 ευρώ η κ Στογιαννίδου διευκρίνισε ότι από τους φοιτητές ζητείται ένα ποσό 30 ευρώ ως εγγύηση, το οποίο παίρνουν πίσω όταν αφήνουν το δωμάτιο και 5 ευρώ τον μήνα, ως συμβολή σε δραστηριότητες, που σχετίζονται με τη φοιτητική λέσχη.

Όπως είπε, η ίδια δεν μπορεί να λάβει απόφαση άμεσης κατάργησης της εν λόγω οικονομικής εισφοράς, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Για τις περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι έχουν δυσκολία να αντεπεξέλθουν στην οικονομική υποχρέωση, σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν προσκομίζοντας πιστοποιητικό απορίας.

Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, η κ. Στογιαννίδου εξήγησε ότι η οικονομική διαχείριση των φοιτητικών εστιών ανήκει στον Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και άρα οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης από την πλευρά της πρυτανείας, σε θέματα που άπτονται της χρηματοδότησης, είναι περιορισμένες.

Σχετικά με το αίτημα των φοιτητών να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχείο με ευθύνη του ΑΠΘ, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους υπεράριθμους φοιτητές, σημείωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ως λύση, αν βρεθούν τα χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ