ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Ξεκινάει σήμερα (21/10) η δίκη στα Ιωάννινα

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Ξεκινάει σήμερα (21/10) η δίκη στα Ιωάννινα
Οι γονείς του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη EUROKINISSI

Σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η δίκη αφορά στις ευθύνες της διεύθυνσης της Γαλακτοκομικής Σχολής και στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο πρώην διευθυντής της Σχολής, η υπεύθυνη της Εστίας και ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με τους δύο πρώτους να κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και τον τρίτο για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

2616568

Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν βρίσκονται ήδη στα Ιωάννινα. Ανάμεσά τους, οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Νίκος Δάβρης, η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», καθηγητές και η γραμματέας της Σχολής.

Κάποιοι από τους μάρτυρες που θα καταθέσουν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων έχουν δώσει προανακριτικά καταθέσεις-«φωτιά».

Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Μαρία Φρονιμάκη, είχε αναφέρει ότι «όταν ανέβηκα στα Ιωάννινα μετά την εξαφάνιση του παιδιού μου ο διευθυντής μου ανέφερε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην αποβάλλει αυτούς που πείραζαν τον Βαγγέλη. Ο ίδιος ο διευθυντής μου ανακοίνωσε ότι είχε και ο ίδιος πρόβλημα με αυτά τα παιδιά και προσπάθησε να τα διώξει αλλά δέχθηκε παρεμβάσεις».

Ο μάρτυρας, Νίκος Δάβρης, ήταν ένας από τους ελάχιστους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει στη διεύθυνση τα όσα βίωνε ο Γιακουμάκης.

«Τέσσερις μήνες αφότου γνώρισα τον Βαγγέλη, είδα πλέον ένα Βαγγέλη που έσβηνε. Όταν λέω έσβηνε εννοώ ότι έχανε το λαμπερό του χαρακτήρα και το γέλιο του (...) Ρωτώντας έμαθα ότι συγκεκριμένα πέντε άτομα του έκαναν καψώνια και αυτός ήταν ο λόγος που είχε αλλάξει η συμπεριφορά του. Είχα ακούσει ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα και του λέγανε ‘είσαι τζουκ-μποξ, τραγούδα για να βγεις’. (...) Μία μέρα όμως μίλησα με ένα συγκεκριμένο άτομο που γνώριζα καλύτερα και με αυτά που μου είπε ότι τράβαγε ο Βαγγέλης κατέβηκα αμέσως κάτω στην υπεύθυνη της Εστίας και της είπα ‘πάνω στην εστία είναι ένα παιδί που το βασανίζουνε και αν δεν το προσέξετε θα το χτυπήσουν πολύ σοβαρά, ακόμα και θα το σκοτώσουν».

Τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι

Από τη δική του πλευρά ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων σε παλιότερη κατάθεσή του παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή, ότι δεν απέβαλλε έναν από τους Κρητικούς που πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια από δικό του λάθος, ενώ αρνείται ότι οποιαδήποτε απόφασή του επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση.

«Δεν ενημερώθηκε η κεντρική διοίκηση γιατί δεν θεωρήθηκε σημαντικό το γεγονός. Δεν είχα καμία ενημέρωση για το γεγονός ότι το παιδί εμφανιζόταν με μώλωπες στα αυτιά (...) Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή στον... (αναφέρεται όνομα κατηγορουμένου) από δικό μου λάθος γιατί είχε τελειώσει τις σπουδές του αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε να του παραδώσω το πτυχίο πριν εξοφλήσει το ποσό που αντιστοιχούσε στις ζημιές που είχε προκαλέσει. Θέλω να συμπληρώσω ότι καμία απόφασή μου δεν επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση».

Διαφορετική ήταν η κατάθεση της υπεύθυνης της Εστίας

«Εμένα προσωπικά με σόκαρε η αναφορά στο επεισόδιο του Βαγγέλη με τη ντουλάπα. Το όλο θέμα είχε συζητηθεί με τον διευθυντή και όταν ο Βαγγέλης γύρισε από την Κρήτη τον ρώτησα αν τον πειράζουν στην Εστία. Ο ίδιος μου απάντησε ότι κάνουνε πλάκα (...) Κατά τη διαδικασία το πειθαρχικού ελέγχου του Συλλόγου των διδασκόντων που αφορούσε στο θέμα των ζημιών στη Σχολή πληροφορήθηκα ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις για να μην αποβληθούν οι μαθητές αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη θέση μου και τελικά οι μαθητές αποβλήθηκαν από τα μαθήματα».

Διαβάστε επίσης:

Μαραθώνια κατάθεση των γονιών του Βαγγέλη Γιακουμάκη στην ανακρίτρια

Το μαρτύριο του Γιακουμάκη - Οι Κρητικοί τον είχαν κρεμάσει από το παράθυρο

Υπόθεση Γιακουμάκη: Τι λέει στο CNN Greece για το βίντεο-ντοκουμέντο ο Γ. Τσούκαλης

Υπόθεση Γιακουμάκη: Ντοκουμέντο με τα βασανιστήρια του Βαγγέλη

Υπόθεση Γιακουμάκη: Αποκαλυπτική η απολογία του τότε διευθυντή της Σχολής

Υπόθεση Γιακουμάκη: Παραπέμπονται όσοι κάλυπταν τους «νταήδες» της Σχολής

Υπόθεση Γιακουμάκη: Εξαφάνισαν ντοκουμέντα πριν την έρευνα της αστυνομίας

Υπόθεση Γιακουμάκη: Αναζητούνται ευθύνες μέσα από τρεις δικογραφίες

Υπόθεση Γιακουμάκη: «Αν δεν κάνετε κάτι, θα τον σκοτώσουν», είχε προειδοποιήσει συμφοιτητής του

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ