ΕΛΛΑΔΑ

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα

Eurokinissi

Σε αναμονή της κρίσιμης Πανελλαδικής σύσκεψης στα Μάλγαρα βρίσκονται οι αγρότες, οι οποίοι πέρασαν την Πρωτοχρονιά στα μπλόκα των εθνικών οδών, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν ουσιαστικά.

Το μέλλον των κινητοποιήσεων θα κριθεί το Σαββατοκύριακο καθώς αναμένονται δύο μεγάλες συνελεύσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο του μπλόκου της Νίκαιας, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συνέλευση των αγροτών.

Στη συνέχεια την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί στα Μάλγαρα η μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη με εκπρόσωπους από 50 μπλόκα.

Εκεί, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι υποδέχτηκαν το νέο έτος δίπλα στα τρακτέρ τους, αναμένεται να αποφασίσουν για τα επόμενά τους βήματα.

Η ανακοίνωση τη Επιτροπής των μπλόκων

Στη σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα, η Επιτροπή των μπλόκων έχει επισημάνει μεταξύ άλλων: «Έχοντας στο πλευρό μας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχουμε αποκρούσει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει τον δίκαιο αγώνα μας. Δεν μπόρεσαν να μας λυγίσουν ούτε η καταστολή, ούτε ο κοινωνικός αυτοματισμός, ούτε τα καλέσματα σε προσχηματικούς διαλόγους, ούτε η λάσπη, οι συκοφαντίες και οι πιέσεις, ούτε η προσπάθεια διάσπασης της ενότητας μας με διάφορους 'πρόθυμους'. Το μόνο που πετυχαίνουν όλα αυτά είναι να μεγαλώνουν την οργή και την αποφασιστικότητα μας απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

agrotes

Αγρότες έκλεισαν την παρακαμπτήριο του Αχιλλείου-Κιλελέρ, στον δρόμο Λάρισας Βόλου.

Eurokinissi

Καλούμε τα μπλόκα με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων να συμμετάσχουν στη νέα πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Γενάρη και ώρα 12 το μεσημέρι, στα Μάλγαρα προκειμένου να συζητήσουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας, τις περαιτέρω κινήσεις μας.

Το λέμε ακόμα μια φορά: Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Δεν κάνουμε πίσω. Δεν φοβόμαστε. Δεν υποχωρούμε. Δεν ξεπουλιόμαστε. Θα νικήσουμε, γιατί ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης».

Μέχρι το Σάββατο θα είναι ανοικτή η Περιμετρική Πατρών

Οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν ξανά την Περιμετρική Πατρών πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου και η κίνηση θα γίνεται πλέον μέσα από την Πάτρα. Η απόφαση για την ώρα θα ληφθεί σε νέα συνέλευση των αγροτών που αναμένεται να ορίσουν και την αντιπροσωπεία των αγροτών της Αχαΐας που θα μεταβεί στα Μάλγαρα για την πανελλαδική σύσκεψη της ερχόμενης Κυριακής.

Η εισήγηση της αντιπροσωπείας των αγροτών της Πάτρας είναι να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, ακόμα και αν χρειαστεί να κλείσουν και υπηρεσίες δημόσιες.

Τα αγροτικά μπλόκα πιέζουν την κυβέρνηση

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο των αγροτών, φαίνεται ότι οι όποιες φωνές για διάλογο άνευ όρων δεν ακούγονται μέσα στη βοή για κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξουν πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις για τα αγροτικά αιτήματα.

Από την κυβέρνηση πλέον διαμηνύουν ότι εάν οι αγρότες κλιμακώσουν ξανά με αποκλεισμούς δρόμων, θα τεθεί σε εφαρμογή Plan B με διοικητικά μέτρα κατά των ιδιοκτητών των τρακτέρ που μετέχουν σε μπλόκα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του έκανε λόγο για 'μπλόκα κατά της κοινωνίας'.

Γιορτές στα μπλόκα

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες του μπλόκου στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης δήλωσαν σταθεροί στη θέση τους για άμεσο διάλογο με την κυβέρνηση. Όπως ισχυρίζονται, το μπλόκο ενισχύεται και οι συσκέψεις συνεχίζονται προκειμένουν μα διαμορφωθεί η ατζέντα του διαλόγου με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με θερμοκρασία στους -12 βαθμούς Κελσίου, οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας παρέμειναν στα παραπήγματα και κόβουν και δεύτερη βασιλόπιτα για τους φίλους από το μπλόκο του Φιλώτα και το τελωνείο της Νίκης.

Στο μπλόκο της Σιάτιστας οι αγρότες υποδέχτηκαν την νέα χρονιά με τις οικογένειές τους και φίλους, ενώ η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά χωρίς προβλήματα με τα τρακτέρ να παραμένουν παρατεταγμένα στο μπλόκο.

Το ίδιο και στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου αγρότες συγκεντρώθηκαν, έκοψαν βασιλόπιτα και άλλαξαν χρόνο υπό τη συνοδεία live μουσικής.