ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital control

Εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital control
Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 5 Απριλίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» έχει μπει η επιβολή των capital control τον Ιούνιο του 2015, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται –υπό απόλυτη μυστικότητα– η τέλεση ή μη σοβαρότατων αδικημάτων.

Της συγκεκριμένης εισαγγελικής έρευνας, που έχει διαταχθεί εδώ και μήνες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προηγήθηκαν δεκάδες σχετικές αναφορές πολιτών που διαμαρτύρονταν για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαν, λόγω της επιβολής των εν λόγω τραπεζικών περιορισμών, κατόπιν απόφασης του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας διερευνάται εάν έχουν διαπραχθεί κακουργηματικού βαθμού ποινικά αδικήματα, όσο και άλλα εξίσου σοβαρά που αφορούν ακόμα και τα «πολιτειακά», ανάμεσα στα οποία και αυτό της «εσχάτης προδοσίας».

Έχουν ήδη εξεταστεί περίπου δέκα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες, αλλά και οικονομολόγοι, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης», ενώ ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός έχει ζητήσει και έχει ήδη στα χέρια του σχετικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και έγγραφα, από αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο εισαγγελέας πέσει πάνω σε ευθύνες μελών των κυβέρνησης, η έρευνα θα σταματήσει και ως προς το συγκεκριμένο σκέλος θα διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ