ΕΛΛΑΔΑ

Στην κατάψυξη η χώρα: «Βουτιά» στους -15 έκανε ο υδράργυρος, πού έχουν κλείσει τα σχολεία

Στην κατάψυξη η χώρα: «Βουτιά» στους -15 έκανε ο υδράργυρος, πού έχουν κλείσει τα σχολεία
EUROKINISSI

Πολικές είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα σήμερα, Δευτέρα (12/1) με πολλές περιοχές να έχουν ντυθεί ήδη στα «λευκά].    

Ανάμεσα στις περιοχές που είδαν άσπρη μέρα ήταν η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης αλλά και η Χαλκιδική. Χιόνια έπεσαν στον Νομό Σερρών και στη Σαμαρίνα Γρεβενών.

Χιονόπτωση υπάρχει και στην Εύβοια και ειδικότερα στην περιοχή της Στενής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Δυτική Μακεδονία η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω του παγετού.

Στην Αττική η χιονόπτωση περιορίζεται στην Πάρνηθα, με τον υδράργυρο να φτάνει το μηδέν ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σε νησιά του βορείου Αιγαίου και στα ορεινά - ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Σε ποιες περιοχές έκανε βουτιά κάτω από το μηδέν ο υδράργυρος

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Σέλι όπου το θερμόμετρο έδειξε -14,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακολούθησε ο Λαϊλιάς Σερρών με - 13,6 βαθμούς, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Βασιλίτσα με -12,6 βαθμούς.

kairos.jpg

Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα (12/1) τα σχολεία λόγω του ψύχους και των χιονοπτώσεων που έχουν «σκεπάσει» αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικότερα, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φλώρινα, όπως επίσης τα ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του δήμου Φλώρινας.

Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου Φλώρινας.

Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα και τα σχολεία των δήμων Αμυνταίου, όπως επίσης και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και το ΚΔΑΠ του Δήμου Πρεσπών. Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Κλειστές θα μείνουν οι σχολικές μονάδες σε Δήμους όπως η Αμφίπολη, η Θάσος, ο Παγγαίος, οι Διρφύες – Μεσσάπιοι. Στον Δομοκό, τα Γυμνάσια και Λύκεια δεν θα λειτουργήσουν επίσης σήμερα.

Στον Δήμο Βισαλτίας, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας στην περιοχή της Μαυροθάλασσας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Επιπλέον, σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν στους Δήμους Νέας Ζίχνης, Άνδρου, Νευροκοπίου και Σιντικής (στο Αχλαδοχώρι). Στο Σουφλί, τα σχολεία στους οικισμούς Μεγάλου Δέρειου, Ρούσσας, Σιδηροχωρίου και Σιδηρού έχουν ανασταλεί η λειτουργία τους. Στο Δήμο Λαγκαδά, κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Σοχού, Βερτίσκου και Λαχανά.

Αλλαγή της έναρξης των μαθημάτων

Παράλληλα, σε αρκετούς δήμους έχει αποφασιστεί η αλλαγή του ωραρίου έναρξης των μαθημάτων για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στον Δήμο Καστοριάς, όλες οι σχολικές μονάδες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:00 π.μ., ενώ οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Παρόμοια μέτρα ισχύουν και στον Δήμο Δεσκάτης, όπου το μάθημα αρχίζει μια ώρα αργότερα λόγω παγετού.

Στον Πολύγυρο και στις Δημοτικές Ενότητες Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων (Δήμος Πολυγύρου), τα σχολεία θα ανοίξουν στις9:00 π.μ. Αντίστοιχα, στο Δήμο Νεστορίου το σχολικό ωράριο ξεκινά στις 9:00 π.μ., ενώ στα σχολεία του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας η έναρξη καθυστερεί έως τις 10:00 π.μ.

Αντίστοιχα, τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες του Καρπενησίου θα ξεκινήσουν στις 9:00 π.μ., με τους παιδικούς σταθμούς να λειτουργούν κανονικά. Στους Δήμους Γρεβενών και Σερβίων, η λειτουργία αρχίζει επίσης με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας, ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Τέλος, στον Δήμο Βελβεντού, όλα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 9:00 π.μ.