Κυβέρνηση και αγρότες κάνουν «μπαλάκι» την αιτία κατάρρευσης του διαλόγου - Ποιοι πάνε στο ραντεβού
Φωτογραφία από drone εικονίζει αγρότες με τα τρακτέρ τους που πραγματοποιούν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ
Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω έγιναν για μια ακόμη φορά στην προσπάθεια να βρεθεί σημείο επαφής μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, καθώς το πολυπόθητο και από τις δύο πλευρές ραντεβού της Τρίτης (13/1) μεταξύ του πρωθυπουργού και εκπροσώπων του συνόλου του αγροτικού κόσμου, έπεσε στο κενό.
Έτσι, αφού αρνήθηκαν αγρότες από Θεσσαλία, Βοιωτία, Μάλγαρα, Κρήτη, Αχαΐα, Μεσσηνία, Προμαχώνα και Έβρο, (σ.σ. συνολικά περίπου 57 μπλόκα), ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την αυριανή συνάντηση στις 3 με εκπροσώπους από τα Πράσινα Φανάρια και άλλα 17 μπλόκα που έχουν δηλώσει πρόθυμα να μεταβούν στο Μαξίμου.
Όμως, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η αντιπαράθεση οδηγείται σε ανοιχτή σύγκρουση, καθώς τα «σκληρά» μπλόκα Νίκαιας, Κάστρου, Καρδίτσας οδήγησαν στην κατάρρευση της προσπάθειας συνεννόησης.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, τον διάλογο τίναξε στον αέρα «...μια μικρή μειοψηφία εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα χρησιμοποιεί τον αγροτικό αγώνα ως άλλοθι για προσωπικές ή εξωθεσμικές επιδιώξεις». Παράλληλα, η κυβέρνηση προανήγγειλε την επιβολή των κυρώσεων, αφού «...η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για εκείνους που με οποιοδήποτε κίνητρο θέλουν να συνεχίσουν την επαναστατική γυμναστική».
Ωστόσο, από τα μπλόκα που απέρριψαν τον διάλογο, απαντούσαν πως «...από τη στιγμή που η κυβέρνηση επεδίωξε να παίξει με σημαδεμένη τράπουλα και ''face control'', ας κάνει διάλογο με τους… πρόθυμους», επιστρέφοντας ουσιαστικά την αιτία της κατάρρευσης του διαλόγου στην κυβέρνηση.
Το «όχι» από τα «σκληρά» μπλόκα
Ήταν περίπου 8 το βράδυ, όταν τα μπλόκα της Θεσσαλίας και ειδικά σε Νίκαια, Καρδίτσα, το κλίμα παρέμενε τεταμένο και κυριαρχούσε η γραμμή της κλιμάκωσης. Στο συντονιστικό των 57 μπλόκων κατατέθηκαν εισηγήσεις για ενίσχυση των κινητοποιήσεων με νέα μπλόκα και περαιτέρω δράσεις, όπως οι πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων.
Ο αντιπρόεδρος των αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα σκληρύνουν, ενώ στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγροτοσυνδικαλιστές έλεγαν ότι δεν απέρριψαν τον «διάλογο», αλλά ζητούσαν αυτός να γίνει με τους δικούς τους όρους ως προς τη συγκρότηση της αντιπροσωπείας που θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση είχε ζητήσει 20μελή αντιπροσωπεία από τα 57 μπλόκα, ενώ οι αγροτοσυνδικαλιστές είχαν εκλέξει 35 εκπροσώπους.
«Δεν μας θέλουν στην Αθήνα...»
«Μετά από 45 μέρες στον δρόμο, μας φέρονται με τρομοκρατία και απειλές. Πήγαν να μας βάλουν τρικλοποδιά, ούτε τις δικές τους δεσμεύσεις δεν τηρούν. Εμείς θέλαμε να πάμε στην συνάντηση, αλλά μας ακυρώνουν για να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια. Πάνε να διασπάσουν το αγροτικό κίνημα. Δεν πουλάμε την ζωή μας για ψίχουλα. Θα παίξουμε όλα τα χαρτιά μας, θα κατέβουμε στην Αθήνα. Από αύριο κλιμακώνουμε, να καταλάβουν ποιος έχει τη δύναμη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, από το μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Χατζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, σημείωσε τέλος: «Όταν ήρθαμε εδώ την πρώτη μέρα με τα ΜΑΤ απέναντί μας, είπαμε θα μείνουμε εδώ και θα νικήσουμε. Πρέπει να δείξουμε υπομονή. Θα το συνεχίσουμε. Δεν μας θέλουν στην Αθήνα, αλλά όταν κατέβουμε θα γίνουν δεύτερα Τέμπη. Θα πλημμυρίσει με εκατομμύρια κόσμου όλη η Αθήνα».
«Συνεχίζουμε να ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, με τα 35 μέλη σε δύο επιτροπές, αλλά ταυτόχρονα θα κλιμακώνουμε. Θα του κλείνουμε τους δρόμους όσες ώρες θέλουμε, σε όποιο σημείο θέλουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της αγροτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Kρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι που επίσης αρνήθηκαν να μεταβούν στο Μαξίμου, δεν θα συμπορευτούν με την Πανελλαδική, αλλά ξεκαθαρίζουν πως στηρίζουν τον αγώνα και θα κινητοποιηθούν ανάλογα. Από την άλλη, κάθετοι είναι οι αγρότες του Έβρου, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, όπως και οι αγρότες της Αχαΐας.
Η διαφωνία για τις συνθέσεις των Επιτροπών
Όπως είναι γνωστό, η αφορμή για να επέλθει η κατάρρευση της συνάντησης με την πλειοψηφία των μπλόκων, ήταν η πρόταση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων για τη σύνθεση των δύο επιτροπών που είχαν προσκληθεί στο Μαξίμου από την κυβέρνηση για τη συνάντηση της Τρίτης. Συγκεκριμένα, η πανελλαδική πρότεινε δύο επιτροπές, η μια από αποτελούμενη 25 αγρότες και η άλλη από 10 αλιείς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.
Από την κυβέρνηση έθεταν ως απαράβατο κανόνα διαλόγου να εκπροσωπηθούν όλοι αγρότες από δύο επιτροπές των 20 ατόμων η καθεμιά (σ.σ. η δεύτερη επιτροπή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι με όσους δεν συμμετέχουν στην πανελλαδική).
Η πρόταση για τη χαμηλή τιμή ρεύματος
Ενδεικτικό της πρόθεσης για «καλό διάλογο» από την κυβέρνηση είναι η πρόταση για χαμηλό ρεύμα για όλους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο CNN Greece, η διαπραγμάτευση επρόκειτο να κινηθεί και πέρα από τα θεσμικά ζητήματα, γύρω από την κάλυψη όσων βρίσκονται εκτός ρύθμισης για το φθηνό ρεύμα, ώστε και να φύγουν «με ψηλά το κεφάλι» οι εκπρόσωποι των μπλόκων και να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά. Αυτό που αξιολογήθηκε ως εφικτό από στελέχη που χειρίζονται τη διαπραγμάτευση, είναι η παράταση για τους εκπρόθεσμους οφειλέτες με σκοπό να πάρουν και αυτοί την χαμηλή τιμής ρεύματος στα 8,5 λεπτά/kWh.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυβερνητικές πηγές για αγρότες: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος - Θα εφαρμοστούν όσα έχουμε προαναγγείλει»
«Όχι» και από τους αγρότες Κρήτης στην συνάντηση της Τρίτης με τον Μητσοτάκη
Μαρινάκης σε αγρότες: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφα- Δύο συναντήσεις αύριο
Στρατηγική αποσυμπίεσης από Μαξίμου: «Ναι» σε διπλό ραντεβού με τους αγρότες
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου
01:00
Ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις - Ποια τα δικαιώματα των καταναλωτών
00:30
ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι μήνυσε τον υπουργό Άμυνας που τον κατηγορεί για «στάση»
23:58
Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή: Που αναμένεται να χιονίσει την Τρίτη - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
23:50