ΕΛΛΑΔΑ

Αθώος ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος για την κατηγορία της απιστίας

Αθώος ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος για την κατηγορία της απιστίας
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ομόφωνα αθώο έκριναν σήμερα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, τον τέως διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για απιστία στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου.

Η κατηγορία εις βάρος του αφορούσε φερόμενη ζημία του ΙΚΑ μετά από απόφασή του να αρθεί η κατάσχεση λογαριασμών μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βόρειο Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονται να χρωστούσαν στο ΙΚΑ 18 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του, τα χρέη της ανώνυμης εταιρείας Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 έφθαναν τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ - και έτσι το γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, το ΙΚΑ Βέροιας επέβαλε χωρίς να ενημερώσει την εταιρία, κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών Alpha, Eurobank και ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ. Ο τότε διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος, με εντολή του προς το γραφείο της Βέροιας, ζήτησε να άρει την κατάσχεση «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία, εάν δεν ανταποκριθεί, να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Το δικαστήριο έκανε δεκτούς του ισχυρισμούς που από την αρχή προέβαλε ο κ. Σπυρόπουλος, πως η επίμαχη απόφασή του αφορούσε την ανάγκη επιβίωσης της εταιρίας, ώστε να πληρωθούν δεδουλευμένα και να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν οδηγούνταν σε οικονομική ασφυξία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Επιπλέον, ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι οι ενέργειες του ήταν απολύτως νόμιμες, και τόνισε πως με την άρση της κατάσχεσης, η εταιρία θα είχε δυνατότητα να τακτοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να κάνει ρύθμιση των χρεών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ