Βιολάντα: «Αναθυμιάσεις από το πλυντήριο» - Διάλογος εργαζομένου με υπεύθυνο βάρδιας πριν την έκρηξη
«Φως» στις συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα στα Τρίκαλα, στοιχίζοντας τη ζωή στις πέντε εργαζόμενες γυναίκες, ρίχνουν νέες καταθέσεις εργαζομένων.
Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρία, μόλις τρεις ώρες πριν την έκρηξη, εργαζόμενος ενημέρωσε τον υπεύθυνο βάρδιας για μια «παράξενη μυρωδιά σαν υγραέριο».
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος κατέθεσε, η απάντηση που έλαβε, ήταν ότι η μυρωδιά οφειλόταν πιθανόν σε «αναθυμιάσεις από το πλυντήριο πιάτων».
Ο αποκαλυπτικός αυτός διάλογος προηγήθηκε της πρώτης ειδοποίησης προς την Πυροσβεστική στις 03:56 τα ξημερώματα για τη φωτιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, οι εργαζόμενοι είχαν αντιληφθεί τη μυρωδιά πριν τη νύχτα της έκρηξης.
Ο εργαζόμενος κατέθεσε ότι, όσο βρισκόταν στο συγκεκριμένο πόστο, είχε αντιληφθεί περίπου δέκα φορές έντονη μυρωδιά υγραερίου στον χώρο της λάντζας, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του ΣΚΑΪ.
Την οσμή είχαν αντιληφθεί και άλλοι εργαζόμενοι, όπως υποστήριξε ο ίδιος.
Όπως κατέθεσε, ο διευθυντής παραγωγής είχε αποδώσει την οσμή είτε σε βραχυκύκλωμα του πλυντηρίου είτε σε άλλες τεχνικές αιτίες.
Η κατάθεση του υπεύθυνου βάρδιας
Στην απολογία του ο υπεύθυνος βάρδιας, που έχει συλληφθεί μαζί με τον ιδιοκτήτη και τον τεχνικό ασφαλείας, υποστήριξε ότι είχε αντιληφθεί την οσμή κατά διαστήματα για περίπου έναν μήνα πριν την έκρηξη.
Στην κατάθεσή του υποστήριξε, ότι τον διαβεβαίωναν πως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό και ότι η οσμή σχετιζόταν είτε με την πλήρωση καυσίμου στις δεξαμενές είτε με το πλυντήριο στη λάντζα.
Υποστήριξε, επίσης, ότι είχε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα τον διευθυντή παραγωγής, τον υπεύθυνο του τεχνικού τμήματος και τον υδραυλικό του εργοστασίου. Παρά τις ενημερώσεις, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, δεν έγινε κάποια ενέργεια.
Αυτές οι μαρτυρίες εξετάζονται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΑΕ) στο πλαίσιο της έρευνας για το εργατικό δυστύχημα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βιολάντα: Το αδήλωτο υπόγειο και η «Βαβέλ» των ελέγχων - Κουβάρι οι ευθύνες για την τραγωδία
SPONSORED
Ο Στάρμερ καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις στην Βρετανία για τη δολοφονία φοιτητή από Σιχ
16:20
Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών μέσω social media
16:13
«Επίσημο τέλος κάθε επιτήρησης για την Ελλάδα» - Η ανάρτηση Μητσοτάκη για την έκθεση της Κομισιόν
16:04
BofA: Ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις
16:04