ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεία: Πεδίο μάχης προσφυγικός καταυλισμός στη Μυρσίνη

Ηλεία: Πεδίο μάχης προσφυγικός καταυλισμός στη Μυρσίνη
EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μυρσίνη της Ηλείας, λίγες μόνον ώρες μετά την τραγωδία με θύμα ένα νήπιο, με αναφορές για προπηλακισμούς, αλλά και τον άγριο ξυλοδαρμό μιας γυναίκας.

Όλα ξεκίνησαν όταν το περίπου 2 ετών προσφυγόπουλο από τη Συρία, έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μέσα σε πισίνα, η οποία είχε γεμίσει με νερό από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που έπληξαν την περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, ενώ απαντήσεις στο αν ο θάνατός του επήλθε από πνιγμό ή αν είχε προηγηθεί κάποιο χτύπημα από την πτώση, αναμένεται να δώσει το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του παιδιού, προκλήθηκε αναστάτωση στο κέντρο φιλοξενίας, με τους πρόσφυγες να διαμαρτύρονται για την έλλειψη μόνιμου γιατρού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Ναμπίλ - Ιωσήφ Μοράντ.

Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται πως ξέφυγε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που αναφέρουν πως οι ταραχές και τα επεισόδια δεν περιορίστηκαν στον χώρο του κέντρου φιλοξενίας, αλλά επεκτάθηκαν και σε γειτονικά καταστήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με το patrisnews, πρόσφυγες γρονθοκόπησαν και έστειλαν αιμόφυρτη στο νοσοκομείο εργαζόμενη κάτοικο της περιοχής, επιτέθηκαν με σιδερένιες σχάρες εναντίον εργαζομένων παρακείμενης καφετέριας, κυνήγησαν τον ένα από τους δύο ιδιοκτήτες της, προπηλάκισαν τους έντρομους θαμώνες της καφετέριας, ενώ «θερμής» υποδοχής έτυχε και το πλήρωμα του περιπολικού που έφθασε στο σημείο.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν πως η εργαζόμενη στο κέιτερινγκ που σιτίζει τους πρόσφυγες, έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας για να δει τι είχε συμβεί, όταν οι πρόσφυγες την περικύκλωσαν κι άρχισαν να την γρονθοκοπούν, φωνάζοντας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία Σύρου που παρακολούθησε το περιστατικό, έστω και από απόσταση, η γυναίκα προσπαθούσε να καλυφθεί, όμως περίπου 7-8 άνδρες συνέχιζαν να τις επιτίθενται με γροθιές στο πρόσωπο, την πλάτη και τα πλευρά, ενώ ένας από αυτούς την κλωτσούσε. Η γυναίκα έπεσε στο έδαφος, δίπλα στην πισίνα και οι πρόσφυγες που την ξυλοκοπούσαν απομακρύνθηκαν. Όπως περιέγραψε στην «Πατρίς» ο αυτόπτης μάρτυρας, κάποιοι από αυτούς είχαν βγάλει και μαχαίρια.

Η γυναίκα, μεταφέρθηκε αιμόφυρτη και σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Πύργου, εξετάστηκε από τους γιατρούς οι οποίοι τις πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και οι γυναίκα με την βοήθεια συγγενών της έφυγε από το νοσοκομείο τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι και χθες το βράδυ δεν ήταν σε κατάσταση να μιλήσει για την περιπέτεια τρόμου που έζησε στα χέρια ομάδας προσφύγων.

Επίθεση σημειώθηκε και σε καφετέρια, δίπλα στο κέντρο φιλοξενίας, με πρόσφυγες να προπηλακίζουν τους θαμώνες, ουρλιάζοντας στην αραβική γλώσσα. Ξήλωσαν δε και τις σχάρες του καταστήματος για τα όμβρια ύδατα, απειλώντας με αυτές τους υπαλλήλους, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ