ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ: Το πάρτι χωρίς άδεια και οι ευθύνες - «Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ελεγχόμενη πρόσβαση»

ΑΠΘ: Το πάρτι χωρίς άδεια και οι ευθύνες - «Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ελεγχόμενη πρόσβαση»
Eurokinissi/ Φωτογραφία αρχείου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 48ωρη διορία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στο ΑΠΘ, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τα σοβαρά επεισόδια, που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (07/02/26) έξω από το Πανεπιστήμιο, με μολότοφ, δακρυγόνα, πάνω από 300 προσαγωγές ατόμων και έναν τραυματία αστυνομικό, που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο τονίζει ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ελεγχόμενη πρόσβαση στους κλειστούς χώρους των campus.

Δεν είχε δοθεί άδεια για το πάρτι, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής, ενώ τόνισε πως εξτρεμιστικά στοιχεία επιτέθηκαν σε δυνάμεις της Αστυνομίας. «Οι εικόνες δεν μας τιμούν», δήλωσε.

«Η στόχευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι οι πανεπιστημιακοί χώροι να είναι αμιγώς ακαδημαϊκοί, ειρηνικοί και φιλικοί για φοιτητές και προσωπικό», είπε.

Σημειώνεται πως μόλις χθες σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλούσε το ΑΠΘ να δώσει εξηγήσεις, το υπουργείο υπογράμμιζε ότι « οι ευθύνες θα αποδοθούν».

Πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες για όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι ενεργοποιούνται πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες για όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες ή προκαλούν φθορές δημόσιας περιουσίας.

Όπως διευκρίνισε, τα επεισόδια εκδηλώθηκαν πέριξ του πανεπιστημιακού χώρου, ωστόσο τα άτομα που συμμετείχαν «βγήκαν μέσα από την Πολυτεχνική Σχολή».

Αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε ότι με ανακοίνωσή του ζητήθηκε πλήρης ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να διαλευκανθούν όλα τα ερωτήματα και να εντοπιστεί το σημείο στο οποίο υπήρξε αστοχία.

«Υπάρχει πλέον ένα σαφές νομικό οπλοστάσιο, με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου, ώστε να αποδίδονται ευθύνες όπου και εφόσον προκύπτουν», ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της ασφάλειας και της πρόσβασης στους πανεπιστημιακούς χώρους, σημειώνοντας ότι όλα τα δημόσια πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Αριστοτελείου, έχουν ήδη καταθέσει σχέδια ασφάλειας στο υπουργείο.

Όπως είπε, έχουν συσταθεί Επιτροπές και Μονάδες Ασφάλειας και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ελεγχόμενη πρόσβαση στους κλειστούς χώρους των campus.

Αναφορικά με τις προσαγωγές, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι έγιναν 313, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το σκέλος των συλλήψεων αποτελεί αντικείμενο της προανάκρισης.

«Δεν είναι δική μας δουλειά να κρίνουμε τις επιχειρησιακές διαδικασίες της Ελληνικής Αστυνομίας», σημείωσε.

Για το ζήτημα των εκδηλώσεων εντός πανεπιστημίων, δήλωσε ότι κοινωνικές συναθροίσεις φοιτητών δεν είναι από μόνες τους καταδικαστέες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «όταν παρεισφρύουν άτομα που οδηγούν σε βία, τότε η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία».

«Ώρα για την άμεση ενεργοποίηση της ελεγχόμενης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο»

Στο μεταξύ, με νεότερη ανακοίνωσή τους οι Πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, κάνουν λόγο - μεταξύ άλλων - για προσπάθεια σπίλωσης και θέτουν παράλληλα το ζήτημα της «άμεσης ενεργοποίησης της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου».

Όπως σημειώνουν, «μια θλιβερή, ασήμαντη μειοψηφία δήθεν υπερασπιστών της ελευθερίας μετέτρεψε χθες το προαύλιο της Πολυτεχνικής και τις οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου και Εγνατία σε θέατρο εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος της αστυνομίας, των πολιτών και της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση των Πρυτανικών αρχών υπό τον τίτλο «Ποιοί σπιλώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο;» αναφέρει:

«Από την έρευνα των Πρυτανικών Αρχών, που συνεχίζεται σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, αναζητούνται οι πιθανές ευθύνες. Έπρεπε να αποκλειστούν οι χώροι της Πολυτεχνικής ενόσω διεξάγονταν εξετάσεις μέχρι το βράδυ της Παρασκευής; Πόσοι και ποιοι από τους δήθεν επαναστάτες είναι πράγματι φοιτητές και γιατί δεν ελέγχθηκαν οι παρείσακτοι; Ποιος ή ποιοι διέδωσαν το άθλιο ψέμα ότι οι Πρυτανικές Αρχές, ο Κοσμήτορας ή οποιοσδήποτε άλλος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είχαν δώσει άδεια για την εκδήλωση;

Αυτά και άλλα ερωτήματα για την προσπάθεια σπίλωσης του Πανεπιστημίου, την επαίσχυντη επίθεση στις αρχές ασφαλείας, τον τραυματισμό αστυνομικού και την καταστροφή της περιουσίας των πολιτών, θα απαντηθούν, είναι βέβαιο. Αυτό που είναι, επίσης, βέβαιο είναι ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δε θα ξανακυλήσει στη φοβική απραξία και στη συρρίκνωση του σπουδαίου εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου, υπό την απειλή των πιο αντιδραστικών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως ήρθε, τελικά, η ώρα για την άμεση ενεργοποίηση της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Μολότοφ, κοντάρια και ναρκωτικά

Κατά την διάρκεια των ερευνών που έκανε η Αστυνομία έξω από την Πολυτεχνική Σχολή εντοπίστηκαν μολότοφ, κοντάρια και ναρκωτικά.

Οι έρευνες αυτές σημειώθηκαν μετά τα σοβαρά επεισόδια που προηγήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, στην Σχολή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 25 κοντάρια, 7 βόμβες μολότοφ, 10 αντιασφυξιογόνες μάσκες αλλά και μικροποσότητα κάνναβης. Πρόκειται για υλικά που φέρεται να μεταφέρθηκαν εκεί από φοιτητές.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν»

Από την πλευρά του, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι έχει ζητήσει άμεση και πλήρη ενημέρωση από τις Πρυτανικές Αρχές, τα αρμόδια όργανα διοίκησης και ασφάλειας του Πανεπιστημίου αλλά και και από τις αστυνομικές αρχές σχετικά με:

• Αν ήταν εις γνώση των οργάνων του Πανεπιστημίου η διενέργεια της εκδήλωσης
• Εάν υπήρξε αίτημα και σχετική άδεια
• Το ρόλο της εταιρείας φύλαξης του Πανεπιστήμιου
• Τα ακριβή περιστατικά και την έκταση των συμβάντων
• Το εάν και σε ποιο βαθμό τελέστηκαν παράνομες πράξεις ή καταστροφές εντός πανεπιστημιακών χώρων.

«Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά τους αλλά και τις ενέργειες που έπονται σύμφωνα με το νόμο 5224/25.

Η Πολιτεία διαθέτει πλέον σαφές και ολοκληρωμένο πλέγμα διατάξεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στα Πανεπιστήμια.

Το πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς καμία έκπτωση, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Οι ευθύνες θα ζητηθούν και θα αποδοθούν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Πρυτανικές Αρχές: «Δεν υπήρχε άδεια για το πάρτι»

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ επεσήμανε από χθες πως δεν υπήρξε άδεια για το πάρτι στο Πανεπιστήμιο.

«Εξτρεμιστικά στοιχεία εκτός του πανεπιστημιακού campus, με τη συνεργασία ομοϊδεατών τους που βρέθηκαν εντός της Πολυτεχνικής Σχολής εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Σχολή ήταν ανοικτή λόγω της διεξαγωγής μαθημάτων, επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και προκαλώντας φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση.

«Τα δημοσιεύματα για την παροχή άδειας για την πραγματοποίηση πάρτι δεν είναι αληθή, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο. Οι Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία διερευνούν το ενδεχόμενο συμμετοχής φοιτητών στα επεισόδια».