ΕΛΛΑΔΑ

Με χρέωση η πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ από το 2017

Με χρέωση η πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ από το 2017
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/φωτογραφία αρχείου

Τέλος στην δωρεάν παροχή πλαστικής σακούλας από τα καταστήματα για τη μεταφορά προϊόντων μπαίνει από το 2017, καθώς στο εξής θα δίδεται με χρέωση, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Ελλάδας, έστω και με καθυστέρηση, στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που έχει στόχο την σταδιακή εξαφάνισή της.

Η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αναμένεται το προσεχές διάστημα, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, που σημειώνει πως το αντίτιμο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, υπολογίζεται όμως ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 λεπτών του ευρώ.

Η συγκεκριμένη Οδηγία, η οποία αφορά τις σακούλες μεγέθους 15-50 «μικρών» (τις κλασικές σακούλες του σούπερ μάρκετ), δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

• Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες κατά κεφαλήν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 ή ισοδύναμους στόχους εκφρασμένους σε βάρος.

• Την έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Οι αρμόδιοι στην Ελλάδα εξέτασαν και τα δύο σενάρια, με το δεύτερο να κερδίζει έδαφος, καθώς εκτιμήθηκε πως η απαγόρευση θα δημιουργούσε κοινωνικό πρόβλημα αφού υπάρχουν αρκετοί κλάδοι και εργαζόμενοι που σχετίζονται άμεσα μ' αυτές.

Όσον αφορά στο αντίτιμο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μία κατηγορίες ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος και το βάρος της σακούλας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει χρέωση και για τις μικρότερες σακούλες (αυτές για τη μεταφορά τροφίμων που διαθέτουν π.χ. τα οπωροπωλεία).

Για τους παραβάτες θα προβλέπονται κυρώσεις που θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάνουν έως και την επιβολή προστίμου για όσους είναι υπότροποι.

Σήμερα υπολογίζεται ότι η μέση ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 240-260 «κομματιών» ανά άτομο, με τους αριθμούς να είναι ακόμα μεγαλύτεροι σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι το τέλος για την αγορά της κάθε σακούλας να είναι ανταποδοτικό και να κατευθύνεται μέσω του Πράσινου Ταμείου εξ ολοκλήρου στη διαχείριση της ρύπανσης απ' αυτήν την πηγή, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις για τις επιπτώσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ