Τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία από οδοντιάτρους δημοσίων δομών
Τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία θα πραγματοποιούν οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών, με στόχο τον προσανατολισμό παιδιών και εφήβων στην οδοντιατρική φροντίδα.
Στις περιπτώσεις που κάποια παιδιά χρήζουν περεταίρω παρακολούθησης, θα παραπέμπονται στις δημόσιες οδοντιατρικές μονάδες, ενώ σε όλους τους μαθητές θα χορηγείται ιατρική βεβαίωση.
Επιπλέον, οι οδοντίατροι θα πραγματοποιούν στα σχολεία που επισκέπτονται ενημερώσεις για τη στοματική υγιεινή και θα διανέμουν έντυπα οδηγιών, τα οποία θα απευθύνονται στους γονείς. Αφετηρία της παρέμβασης θα αποτελέσει το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε συνάντηση εκπροσώπων οδοντιατρικής φροντίδας των επτά Υγειονομικών Περιφερειών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η συνάντηση είχε αντικείμενο την αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας καθώς και του ΕΟΠΥΥ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα χρόνια προβλήματα της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας, μεταξύ άλλων, η έλλειψη προσωπικού, ζητήματα εξοπλισμού, εφοδιασμού με αναλώσιμα, οι χρόνοι αναμονής, ενώ αντικείμενο ιδιαίτερης αναφοράς αποτέλεσαν ζητήματα, όπως ο συντονισμός, η υλοποίηση, η αξιολόγηση και ο διαχρονικός χαρακτήρας δράσεων αγωγής-προαγωγής και πρόληψης στοματικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις παιδικές ηλικίες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
Η αξιοποίηση των περιορισμένων ανθρώπινων πόρων της δημόσιας οδοντιατρικής φροντίδας προς την κατεύθυνση κάλυψης του σχολικού πληθυσμού αποτελεί για το υπουργείο Υγείας αφετηρία της συνολικής προσπάθειας ανασυγκρότησης της οδοντιατρικής φροντίδας στη χώρα, που έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό έλλειμμα του συστήματος υγείας.
Εντοπίστηκε πολεμικό βλήμα σε οικόπεδο στον Εύοσμο
21:31
«Βιολάντα»: Τι δείχνει το πόρισμα του ΕΜΠ για τον διαβρωμένο σωλήνα
21:20
Δημοψήφισμα για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ τους επόμενους μήνες προανήγγειλε η πρωθυπουργός της χώρας
21:20
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς παραιτείται από το Χάρβαρντ μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση Έπσταϊν
21:10