ΕΛΛΑΔΑ

Η «αλήθεια για το προσφυγικό» σε τριήμερη επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Η «αλήθεια για το προσφυγικό» σε τριήμερη επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ - Eurokinissi

Τριήμερη επίσκεψη εκπροσώπων του Τύπου από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με σκοπό να γίνει μια βάθος ενημέρωση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και να αρθούν τα αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα.

Η προϊσταμένη Τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κλημεντίνη Διακομανώλη, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «πρωτοβουλία που προέκυψε από την πληθώρα ερωτήσεων που δεχόμασταν από τους ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές, οι οποίες ήταν ενδεικτικές της έλλειψης γνώσης και κατανόησης».

«Με τις επαφές που οργανώσαμε, δώσαμε σ' αυτούς τους ανθρώπους την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με τις πηγές της ενημέρωσης» συμπλήρωσε.

Οι 34 δημοσιογράφοι του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου είχαν επαφές με τον Ευρωπαίο Συντονιστή για θέματα Μετανάστευσης και εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέ, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Μετανάστες και τον επικεφαλής της Frontex (νυν Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή) στην Ελλάδα.

«Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στις χώρες μέσω των ανθρώπων αυτών είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται, για παράδειγμα, εμπειρογνώμονες για να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες ασύλου», είπε ακόμη η κ. Διακομανώλη.

Οι δημοσιογράφοι είχαν επαφές και με τον επίτροπο της Κομισιόν επί του Μεταναστευτικού, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, ενώ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπήρξε και επαφή με τον Γάλλο πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος πρόβαλε ως μόνη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και για τον κίνδυνο των ακραίων απόψεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, μια «ουμανιστική προσέγγιση».

«Έχετε κι εσείς ρόλο», είπε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, «γράφοντας ένα καλό άρθρο γι’ αυτή την περίπτωση, να εισάγετε τον πολίτη στη λογική».

Αναφορικά με τις βασικές απορίες των δημοσιογράφων η κ. Διακομανώλη ενημέρωσε πως υπήρχαν μερικά κλισέ όπως ότι «η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα να μπουν οι μετανάστες και μετά την άφησε ανοιχτή, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να φτάσουν ως τις χώρες τους». «Αυτό το κλισέ αίρεται όταν βλέπουν τη δουλειά που γίνεται εδώ και πώς λειτουργεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», απάντησε η ίδια, ενώ ακόμη μια ερώτηση του ίδιου τύπου ήταν: «πόσο στοιχίζει ένας μετανάστης και πόσο επιβαρύνεται ο μέσος Ευρωπαίος για να υπάρχει ένας πρόσφυγας στον Ελαιώνα, κάτι που ρώτησαν-αν και διακριτικά- και τους ίδιους πρόσφυγες κατά την επίσκεψη που κάναμε στον Ελαιώνα».

Η προϊσταμένη Τύπου αποκάλυψε πως στο πλαίσιο των ενεργειών υπήρχε και επαφή με την τουρκική πρεσβεία «η οποία τους έδωσε μια άλλη οπτική ως προς τα ερωτήματα για τις επιστροφές, πόσοι επιστρέφουν, γιατί επιστρέφουν, ποιες εθνικότητες». Εντόπισαν επίσης ότι η διαδικασία ασύλου σε κάθε χώρα είναι διαφορετική.

Ο αρμόδιος έλληνας υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με την ίδια, ζήτησε την ενοποίηση των πολιτικών ασύλου για να μην μπορούν οι μετανάστες να εκμεταλλεύονται τα κενά του νόμου περί έκδοσης.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, υπογραμμίζοντας ότι για τις χώρες που δεν είναι αλληλέγγυες θα ζητούσε ως και την άρση των χρηματοδοτικών παροχών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Η Ευρώπη «χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να προχωρήσει», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να πω αν θα ήμουν υπέρ ή κατά μιας τέτοιας προσέγγισης-για διακοπή της χρηματοδότησης- αλλά χωρίς αλληλεγγύη Ευρώπη δεν υπάρχει», φέρεται ότι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ένα επιπλέον κέρδος αυτής της επίσκεψης είναι ότι οι δημοσιογράφοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο (network) που ξέρει πια το μεταναστευτικό, μιλούν σε πραγματική βάση μεταξύ τους και προωθούν το αληθινό ζήτημα» είπε η κ. Διακομανώλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ