ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Μουζάλας για μετεγκατάσταση προσφύγων: Είμαστε θυμωμένοι με την ασυνέπεια της Ευρώπης (vid&pics)

Γ. Μουζάλας για μετεγκατάσταση προσφύγων: Είμαστε θυμωμένοι με την ασυνέπεια της Ευρώπης  (vid&pics)
CNN Greece

Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αποχαιρέτησε τους 111 πρόσφυγες που αναχώρησαν την Δευτέρα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το Ελσίνκι, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, που συμπληρώνει σήμερα έναν χρόνο.

 

 

Ωστόσο, η συγκίνηση του κ. Μουζάλα δεν τον εμπόδισε από το να στρέψει τα βέλη του προς την Ευρώπη, η οποία είναι ασυνεπείς ως προς την υποχρέωσή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Είμαστε θυμωμένοι με την ασυνέπεια της Ευρώπης. Κάποιες χώρες προσπαθούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε πως στον ένα χρόνο που είναι σε ισχύ το πρόγραμμα relocation για τους πρόσφυγες, έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα 5.000 άτομα, τη στιγμή που η σχετική συμφωνία προβλέπει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει ήδη πάρει 30.000.

«Αυτά τα 5.000 άτομα αντιστοιχούν σε 3 camps», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας θέλοντας να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να φύγουν κι άλλοι πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό.

IMG 4430

Πηγή: CNN Greece

Μιλώντας στο CNN Greece ο Γιάννης Μουζάλας επανέλαβε τον προβληματισμό που υπάρχει στην ελληνική πλευρά για την συμπεριφορά της Ευρώπης στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις και η διαδικασία γίνεται ουσιαστικά με τις κυβερνήσεις των χωρών.

Σε ερώτηση του CNN Greece για το αν η Ελλάδα σκοπεύει να θέσει επιτακτικά το θέμα στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως αυτό «συμβαίνει κάθε φορά, αλλά κάθε φορά χάνουμε», ενώ εξέφρασε και τον φόβο του μήπως περάσει η πρόταση χωρών του Βισεγκραντ για flexible solidarity.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου τόνισε πως «η υπηρεσία στην Ελλάδα εξετάζει καθημερινά περίπου 200 αιτήματα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα θα μπορούσαν να αναχωρούν 1.000 άτομα».

Αναχώρησαν για Ελσίνκι 111 πρόσφυγες

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησαν 111 άτομα, που αποτελούν το μεγαλύτερο γκρουπ προσφύγων που φεύγει από την Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται 16 οικογένειες και 52 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 15 είναι εντελώς ασυνόδευτοι, ενώ προορισμός και των 111, που βρίσκονταν στην Ελλάδα για διάστημα 3 έως 11 μηνών, είναι το Ελσίνκι.

Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να αναχωρήσουν ακόμη 170 πρόσφυγες με προορισμό τη Γαλλία, ενώ σε αναμονή για την αναχώρησή τους από την Ελλάδα βρίσκονται ακόμη 266 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

«Πρωταθλήτρια» στην υποδοχή προσφύγων, στο πλαίσιο του relocation, είναι η Γαλλία, που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό, ενώ η Φινλανδία κρατά τα πρωτεία σε ότι αφορά την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.

IMG 4420

Πηγή: CNN Greece

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του relocation η Γερμανία έχει κάνει γνωστό ότι θα δέχεται 500 πρόσφυγες τον μήνα.

IMG 4418

Πηγή: CNN Greece

IMG 4427

Πηγή: CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ