Λέκκας: «Επιστημονικός γρίφος» η σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος
Μονή Αγίου Όρους
ΙΝΤΙΜΕΩς «επιστημονικό γρίφο» περιγράφει την σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, την ώρα που οι δονήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με μειωμένη όμως ένταση.
«Για το Άγιο Όρος έχουμε έναν επιστημονικό γρίφο, ο οποίος αναπτύσσεται τα δύο τελευταία χρόνια… έχουμε μία συνεχή δραστηριότητα από ένα συγκεκριμένο ρήγμα χερσαίο και θαλάσσιο» σημείωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Η σεισμικότητα, όπως ανέφερε και μεταδίδει η ΕΡΤ, παρουσιάζει διακυμάνσεις. «Το μέγιστο μέγεθος ήταν πριν 14 μήνες, 5,3 Ρίχτερ, ενώ η πρόσφατη έξαρση είχε μέγιστο μέγεθος 4,9», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για τις μονές και τις γύρω περιοχές, με τέτοια μεγέθη» δήλωσε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί σε παρόμοια επίπεδα και συνέχισε: «Δεν είμαστε σε θέση να δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία και τι ακριβώς χαρακτηριστικά θα έχει». Διευκρίνισε, όμως, ότι «είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη» και υπογράμμισε ότι είναι «πιθανόν να πάμε σε πιο ήπιες καταστάσεις, δεδομένου ότι έχει εκτονωθεί μεγάλο μέρος της ενέργειας τα προηγούμενα δύο χρόνια».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στον «χορό» των μετασεισμών το Άγιον Όρος: Πάνω από 25 ασθενείς δονήσεις - Μικρές ζημιές
Σενάριο πλήγματος σε δεξαμενόπλοιο από drone σε άσκηση του Λιμενικού στην Ελευσίνα
18:21
Καρδίτσα: Προφυλακίστηκε ο 16χρονος ως συνεργός του καθ' ομολογίαν δολοφόνου του τραγουδιστή
18:15
Την τελευταία φωτογραφία του Αλί Χαμενεΐ έδωσαν στη δημοσιότητα ιρανικά ΜΜΕ (pic)
18:07
Στην Κρήτη εντοπίστηκε η 17χρονη που είχε εξαφανιστεί από την Φυλή Αττικής
17:57