ΕΛΛΑΔΑ

O Αρχιεπίσκοπος Κρήτης συμπορεύεται με τον Ιερώνυμο στον αγώνα για τα θρησκευτικά

O Αρχιεπίσκοπος Κρήτης συμπορεύεται με τον Ιερώνυμο στον αγώνα για τα θρησκευτικά

Κοινή πλεύση για το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ακολουθεί η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2016, συμμετείχε και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο.

Εκτός από το μάθημα των θρησκευτικών τα μέλη της ΔΙΣ υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κρήτης, συζήτησαν διεξοδικά και τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, το φλέγον θέμα της διαχείρισης των οικονομικών αλλά και το φιλανθρωπικό έργο.

Άλλωστε, η Ιεραρχία, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, συνέρχεται τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει όχι μόνο την πορεία του διαλόγου για το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις με την Πολιτεία.

Εκκλησιαστική περιουσία, Εκκλησιαστικές Σχολές, Σχέσεις – Κράτους Εκκλησίας και η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του ανώτατου διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας. Τα θέματα αυτά παρουσίασε αναλυτικά στην εισήγησή του στην Ιεραρχία, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών δεν συζητήθηκαν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος σε δηλώσεις του είπε ότι η Εκκλησία της Κρήτης συμφωνεί και συμπορεύεται με την Εκκλησία της Ελλάδος στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν το λαό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τόνισε ότι πάντοτε υπήρξε επικοινωνία και συνεργασία των δύο Εκκλησιών.

Οι αιρέσεις στο επίκεντρο Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης

Στο μεταξύ στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της «ΚΗ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας».

Ο αποκρυφισμός, οι μάρτυρες του Ιεχωβά, η διδασκαλία των Μορμόνων είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ