Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος και δράσεις σε όλη τη χώρα
Τουρίστες στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτογραφία αρχείου)
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΜε ελεύθερη είσοδο και πλήθος δράσεων γιορτάζεται σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων σε όλη τη χώρα.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές περιηγήσεις, ομιλίες, εκθέσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζεται και πέρα από τη σημερινή ημέρα.
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Κάθε χρόνο, ο εορτασμός συνοδεύεται από ένα κεντρικό θεματικό μήνυμα, το οποίο φέτος είναι «Τα μουσεία ενώνουν τον κόσμο».
Σύμφωνα με το ICOM, τα μουσεία λειτουργούν ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση, την αμοιβαία κατανόηση, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
Παράλληλα με τις δράσεις σε όλη τη χώρα, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις και τιμά επιλεγμένα μουσεία. Για το 2026, ως τιμώμενοι φορείς έχουν επιλεγεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και το Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.
Εκλογές στη Σερβία: Ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα - Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων
17:22
Δραπετσώνα: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών- Ροζ κοκαΐνη, MDMA, σιδερογροθιά βρήκε η ΕΛ.ΑΣ.
17:12
Κρεμλίνο: «Η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία
17:02
Basketgate: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες Λιόλιος και Μαυραγάνης - Αναμένεται η απόφαση για την τύχη τους
16:51