ΕΛΛΑΔΑ

Η κρίση αύξησε τον θηλασμό

Η κρίση αύξησε τον θηλασμό
eurokinissi

Διανύουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα μητρικού θηλασμού και τα νέα, είναι θετικά! Ο μητρικός θηλασμός αυξήθηκε σημαντικά στη χώρα μας από το 2011. Όπως διαπιστώνει η Ιωάννα Αντωνιάδου, Υπεύθυνη του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού «Αλκυόνη», και η οικονομική κρίση έχει παίξει τι δικό της ρόλο στην αύξησή του.

Η Διεθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής διαπιστώνει ότι μετά τα θλιβερά ποσοστά θηλασμού που κυμαίνονταν στο 0,8% τον έκτο μήνα του βρέφους, κατά το 2009, από το 2011 και μετά υπήρξε μία μεγάλη κινητοποίηση. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι δράσεις του προγράμματος ΑΛΚΥΟΝΗ αλλά και μια σειρά από δράσεις με φορείς, πολιτεία, μητέρες, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

Όπως όμως επισημαίνει η κ. Ιωάννα Αντωνιάδου, όλο και περισσότερες μητέρες δεν δουλεύουν πια εξαιτίας της κρίσης, συνεπώς, εκ των πραγμάτων, υπάρχει χρόνος για θηλασμό. Επιπλέον, το κόστος για την αγορά γάλατος είναι για κάποιους πολύ σημαντικό σε αυτή την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

2629586

πηγή: eurokinissi

36% το διεθνές ποσοστό θηλασμού

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ μια μελέτη υγείας στην οποία φαίνεται ότι τα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας πλησιάζουν το ποσοστό που ισχύει διεθνώς και είναι στο 36%».

Ακόμα διώχνουν τις θηλάζουσες από τις καφετέριες

Όπως τονίζει η διακεκριμένη παιδίατρος, δυστυχώς ακόμη και σήμερα πολλές θηλάζουσες διώκονται από δημόσιους χώρους, γεγονός που φανερώνει μία οπισθοδρομική θεώρηση του θέματος από μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

«Έχουμε πολλές μαρτυρίες γυναικών που τις έχουν διώξει από καφετέριες, εμπορικά κέντρα, από το δρόμο ή που τις κοιτάζουν περίεργα όταν θηλάζουν το μωρό τους».

Θεσμοθέτηση χώρου άντλησης μητρικού γάλακτος στον χώρο εργασίας

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που εργάζονται; Η κα. Αντωνιάδου επισημαίνει ότι οι γυναίκες είναι όλο και πιο πολύ σε εργασιακή ομηρία και πρέπει να γυρίζουν πολύ νωρίτερα στη δουλειά τους απ ότι τους επιτρέπουν τα δικαιώματα τους. «Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος άντλησης γάλακτος. Είμαστε σε επαφή με τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, προς την κατεύθυνση να βγει μία διυπουργική απόφαση, έτσι ώστε οι γυναίκες που γυρίζουν πριν από τον έκτο μήνα στη δουλειά τους, να έχουν δύο διαλειμματα μέσα στην ημέρα τους, τα οποία να μην τους αφαιρούνται από την άδεια μητρότητας, για να μπορούν να αντλούν το γάλα τους. Κι αυτό χρειάζεται απλά μία πολυθρόνα κι ένα ψυγείο, στο πλαίσιο βέβαια μίας ιδιωτικότητας».

2399533

πηγή: eurokinissi

Υπουργική απόφαση για έγγραφη συναίνεση της μητέρας όταν δίνεται ξένο γάλα στο βρέφος

Μία ακόμα μάχη που δίνουν οι γυναίκες είναι να μην δίνεται στο μαιευτήριο, ξένο γάλα στο νεογνό. Η κα. Αντωνιάδου παραθέτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Στα μαιευτήρια αυτό γίνεται συχνά ερήμην της μητέρας και η συνήθης δικαιολογία είναι η χαμηλή πρόσληψη βάρους του βρέφους. Αυτό θα πρέπει να τονίσω, αντίκειται στο δικαίωμα του μωρού να θηλάσει.
Όπως μία γάτα δεν θα έτρωγε το γάλα του σκύλου, έτσι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ανθρώπινο πλάσμα πρέπει να τρώει το γάλα της αγελάδας» και συμπληρώνει: «Εμείς περιμένουμε τον υπουργό να το υπογράψει, για να βγει η υπουργική απόφαση ,ώστε σε κάθε μαιευτήριο να υπάρχει έγγραφη συναίνεση της μητέρας»

Σήμερα, στο πλαίσιο της εβδομάδας θηλασμού, μητέρες θήλασαν δημόσια σε 53 πόλεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ