Από σήμερα τα αυξημένα πρόστιμα στα μέσα μεταφοράς για επιβάτες χωρίς εισιτήριο
Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Σάββατο (30/05) τα αυξημένα πρόστιμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους επιβάτες χωρίς εισιτήριο ενώ γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο για την προστασία των ελεγκτών και του προσωπικού στα ΜΜΜ και τις εγκαταστάσεις.
Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν στους πολίτες που χρησιμοποιούν λεωφορεία, μετρό, τραμ, ηλεκτρικό και τρόλεϊ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στόχος των αρμοδίων αρχών με την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων ο περιορισμός της παραβατικότητας και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των αστικών συγκοινωνιών.
Πλέον με το νέο καθεστώς, το πρόστιμο για τους επιβάτες που μετακινούνται χωρίς κανονικό εισιτήριο αυξάνεται από τα 72 στα 100 ευρώ.
Αντίστοιχα, για όσους δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο, το πρόστιμο διαμορφώνεται πλέον στα 50 ευρώ, αυξημένο κατά 16 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.
Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του προστίμου στο μισό, εφόσον ο παραβάτης προχωρήσει στην έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών, με στόχο να δοθεί κίνητρο συμμόρφωσης και συστηματικής χρήσης εισιτηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, η ποινή για μη κατοχή εισιτηρίου ανερχόταν σε 72 ευρώ για το κανονικό και 30 ευρώ για το μειωμένο κόμιστρο.
Η σχετική υπουργική απόφαση που ενεργοποιεί τον νόμο 5290/2026, που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 28 Μαΐου και έχει ισχύ από σήμερα 30 Μαΐου 2026.
Αυστηρότερο το πλαίσιο για τις επιθέσεις κατά ελεγκτών και προσωπικού στα ΜΜΜ
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και αυστηρότερη αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά ελεγκτών και προσωπικού των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις οι επιθέσεις σε βάρος των ελεγκτών θα διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς θεωρούνται ενέργειες που επηρεάζουν τη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών και την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έρχεται μετά από αυξημένα περιστατικά επιθετικότητας σε ελέγχους εισιτηρίων το τελευταίο διάστημα.
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα επιβολής κοινωφελούς εργασίας σε άτομα που προκαλούν φθορές και βανδαλισμούς στις υποδομές των ΜΜΜ.
Αντί αποκλειστικά χρηματικών ποινών, οι υπαίτιοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε εργασίες αποκατάστασης ζημιών, όπως καθαρισμοί ή παρεμβάσεις συντήρησης στις εγκαταστάσεις των συγκοινωνιακών φορέων.
Παράλληλα, προχωρά και η εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών.
Η πρώτη κάμερα νέας τεχνολογίας έχει ήδη τοποθετηθεί στον σταθμό ΗΣΑΠ «Περισσός», πάνω από τα ακυρωτικά μηχανήματα, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος.
SPONSORED
Οι ΗΠΑ είναι «παραπάνω από ικανές» να ξαναρχίσουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράν λέει ο Πιτ Χέγκσεθ
09:19
Panathenea 2026: Το επενδυτικό ενδιαφέρον, οι παγκόσμιοι «παίκτες» και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
09:09
Γιαννόπουλος στο CNN Greece: Ανοιξιάτικο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος -Δροσερές οι πρώτες βουτιές
09:00
«Χαίρει άκρας υγείας» ο Τραμπ - Τι είπε ο γιατρός του Λευκού Οίκου μετά το ετήσιο check-up
08:49