ΕΛΛΑΔΑ

Επικουρικές συντάξεις: Καταρρέει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης

Επικουρικές συντάξεις: Καταρρέει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Παρά τις περικοπές στις συντάξεις, το επικουρικό ταμείο καταρρέει, έχοντας προχωρήσει και σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το μεγαλύτερο ποσό μάλιστα από την περιουσία του, που εξανεμίζεται μήνα με το μήνα, αφορά σε ρευστοποίηση ομολόγων 205 εκατ. ευρώ από τότε που ξεκίνησαν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Διοίκηση του ΕΤΕΑ, από το σπάσιμο των ομολόγων αξίας 205 εκατ. ευρώ τα 55 εκατ. ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουλίου, τα 30 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου, που ήταν και ο πρώτος μήνας των μειώσεων, τα 50 εκατ. ευρώ ομολόγων έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας των αναδρομικών μειώσεων κατά 50 ευρώ από κάθε σύνταξη.

Επιπλέον, 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν με νέα απόφαση του Ταμείου για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου (καθώς λείπουν 45 εκατ. ευρώ) και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, από τις οποίες λείπουν 25 εκατ. ευρώ.

Στα 205 εκατ. ευρώ ομολόγων που εξαφανίστηκαν από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ προστίθενται άλλα 90 εκατ. ευρώ που έσπασαν τον Φεβρουάριο του 2016 για να πληρωθούν και πάλι οι συντάξεις.

Το γεγονός ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, ακόμη και μετά τις περικοπές που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις, δείχνει ότι το πρόβλημα του ΕΤΕΑ είναι βαθύτερο.

Το Ταμείο είναι υπό κατάρρευση καθώς τα αποθεματικά του στερεύουν και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων, αυτή τη φορά ξεκινώντας από την κατάργηση των προσωπικών διαφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ