ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης με αναστολή στους 57 από την Κρήτη που δήλωναν εκτάσεις στην Καστοριά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης με αναστολή στους 57 από την Κρήτη που δήλωναν εκτάσεις στην Καστοριά
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία έτη επιβλήθηκαν σε 57 καταδικασθέντες για παράνομες επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε 28 από αυτούς επιβλήθηκαν και χρηματικές ποινές, που κυμαίνονται από 500 έως 8.000 ευρώ.

Στις ποινές δόθηκε τριετής αναστολή, ενώ οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Αθηνών απέρριψαν ομόφωνα τα αιτήματα για τη χορήγηση ελαφρυντικών.

Πρόκειται για την υπόθεση των 57 ατόμων από την Κρήτη που δήλωναν ψευδώς ιδιοκτήτες ή μισθωτές εκτάσεων από την Καστοριά, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό επιδοτησεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά το χρονικό διάστημα 2019 - 2022.

Η εν λόγω δικογραφία σχηματίστηκε μετά από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Ευρωπαική Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υφίσταται ποινική ευθύνη τριών ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος.

Επίσης, για να διερευνηθεί εάν υφίσταται ποινική ευθύνη και άλλων στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ που συνέβαλαν στην αποδέσμευση των ΑΦΜ και στην καταβολή των ενισχύσεων για το 2020.