ΕΛΛΑΔΑ

Οι Αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφθηκαν την Ελλάδα (pics&vid)

Οι Αμερικανοί πρόεδροι που επισκέφθηκαν την Ελλάδα (pics&vid)

Τρεις Αμερικανοί πρόεδροι έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Ο πρώτος ήταν ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1959. Επόμενος ο Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος) το 1991 ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο Μπιλ Κλίντον που ήρθε στην χώρα μας το 1999.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι, λοιπόν, ο τέταρτος Πλανητάρχης που επισκέπτεται την Ελλάδα, υπό μία, όμως, ιδιαιτερότητα. Είναι στο τέλος της θητείας του και ήδη έχει εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ ως διάδοχος του. Έτσι, λοιπόν, ορθότερη είναι η προσφώνηση «απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα, επιχειρούμε μία αναδρομή στην ιστορία. Κάτω από ποιες εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές συγκυρίες έγιναν οι επισκέψεις; Τι έκαναν οι Αμερικανοί πρόεδροι στην Ελλάδα; Ποιος τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο και κυρίως, πώς τους υποδέχθηκαν οι Έλληνες;

Ντουάιτ Άϊζενχάουερ – 1959

Ο 34ος Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1959, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Mamie Geneva Doud. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο βασιλιάς Παύλος.

aizen1

Όπως μαρτυρούν τα βίντεο της εποχής, ο Ντουάιτ Άϊζενχάουερ, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ακρόπολη. Δεκάδες φωτογράφοι απαθανάτιζαν κάθε του βήμα και οι φωτογραφίες που τράβηξαν κατέδειξαν τον θαυμασμό του κατά την ξενάγηση στον Ιερό Βράχο.

aizen akropoli2

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το βίντεο που δείχνει τον Άϊζενχάουερ την ώρα που περνά από τους δρόμους της Αθήνας. Χιλιάδες Έλληνες τον υποδέχθηκαν χειροκροτώντας τον ενώ κάποια στιγμή διακρίνονται κοπέλες να ραίνουν το αυτοκίνητο με ροδοπέταλα. Εκείνος, όρθιος στο κάμπριο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετούσε το συγκεντρωμένο πλήθος, χαμογελαστός.

Ο Άϊζενχάουερ επισκέφθηκε την Ελλάδα σε μία κρίσιμη, πολιτικά, στιγμή. Ο Παύλος και η Φρειδερίκη βασίλευαν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός ενώ οι μνήμες του εμφυλίου παρέμεναν νωπές.

Η ομιλία του στη Βουλή έχει μείνει στην ιστορία ως η πρώτη Αμερικανού προέδρου.

«Σε αυτό το κοινοβούλιο, έρχομαι με το μήνυμα του θαυμασμού και του σεβασμού από τον Αμερικανικό λαό προς τον ελληνικό», είχε πει μεταξύ άλλων.

Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί μοιράζονται την ίδια βαθιά αφοσίωση στην ειρήνη πρόσθεσε ο 34ος Αμερικανός πρόεδρος.

Τζορτζ Μπους – 1991

Η επίσκεψη του 41ου προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα έγινε κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτήν της πρώτης του Ντουάιτ Άϊζενχάουερ. Έγιναν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Χιλιάδες Έλληνες κατέβηκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας, έκαψαν την αμερικανική σημαία ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπους έκαναν σαφές ότι από την επίσκεψη Άϊζενχάουερ μέχρι τότε είχαν μεσολαβήσει τρία από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας: Το Κυπριακό, η Δικτατορία και το Πολυτεχνείο στην Ελλάδα, στα οποία η αμερικανική διπλωματία είχε διαδραματίσει καταφανή ρόλο και διαμορφώσει συγκεκριμένες μαζικές συμπεριφορές εις βάρος της.

Τον Τζορτζ Μπους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε στην χώρα μας δύο ημέρες και δεν έμεινε μόνο στην Αθήνα, αλλά επισκέφθηκε και τη Σούδα.

Αρκετά χαλαρός και επικοινωνιακός ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έδειξε ότι διαθέτει χιούμορ το οποίο όμως συνδυάζει με αυστηρότητα.

bush mitsotakis

Αφού διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση θα τραβηχτούν μόνο φωτογραφίες και δεν θα κάνουν ερωτήσεις, «έσφαξε με το γάντι» έναν δημοσιογράφο που του απηύθυνε ερώτηση. Πάντα όμως χαμογελαστός.

Στις 18 Ιουλίου ο Τζορτζ Μπους μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή , του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου.

bush vouli

«Κανένας Αμερικανός δεν μπορεί να έρθει στην Αθήνα χωρίς να αισθάνεται ένα είδος ιερού δέους. Όλα όσα είναι οι Αμερικανοί, όλα όσα υποστηρίζουν έχουν τις ρίζες τους εδώ, σε αυτή τη μεγάλη πόλη, σε αυτή τη μεγάλη χώρα, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία». Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο Μπους ενώ κλείνοντας, είπε στα ελληνικά «Ζήτω Ελλάς».

Μπιλ Κλίντον – 1999

Ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 19 και 20 Νοεμβρίου 1999. Κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του, Χίλαρι Κλίντον, αποβιβάστηκε από το προεδρικό αεροπλάνο καταχειροκροτούμενος από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον διάδρομο προσγείωσης. «Κλίντον, Κλίντον», φώναζε ο κόσμος και ο τότε πλανητάρχης απευθύνθηκε στους Έλληνες λέγοντας:

«Ήρθα ως φίλος της Ελλάδας και ανυπομονώ να γνωρίσω την ελληνική φιλοξενία». Μάλιστα είπε τη λέξη «φιλοξενία» στα ελληνικά. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

KLINTON AERODROMIO

Ο αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

KLINTON STEFANOPOULOS
KLINTON SIMITIS2

Επίσης, μαζί με την Χίλαρι Κλίντον και την κόρη τους επισκέφθηκαν την Ακρόπολη.

Πριν ακόμα προσγειωθεί το αεροπλάνο του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα , πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο φωνάζοντας συνθήματα κατά του Αμερικανού Προέδρου και κατά της Αμερικής. Οι δρόμοι είχαν κλείσει για να περάσει ο πλανητάρχης και οι πορείες είχαν απαγορευτεί, όμως ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους και έφθασε μέχρι την Αμερικανική πρεσβεία. Στα στενά διαδραματίστηκε ο γνωστός κλεφτοπόλεμος μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών που κράτησε πάρα πολλές ώρες.

Η επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον ήταν η πιο «θερμή» καθώς πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Δύο μέρες πριν ήταν η επέτειος του Πολυτεχνείου ενώ οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήταν τεταμένες λόγω του Κυπριακού. Ο Κλίντον προσπάθησε να φανεί ενωτικός, να εκφράσει τη στήριξή του στους Έλληνες και τον θαυμασμό του στη χώρα μας.

KLINTON PROEDRIKO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ