ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ομπάμα: «Φρούριο» η Αθήνα

Επίσκεψη Ομπάμα: «Φρούριο» η Αθήνα
REUTERS/Kevin Lamarque/φωτογραφία αρχείου

Σε φρούριο θα μετατραπεί η Αθήνα το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου, οπότε και θα βρίσκεται στην πόλη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία τόσο με πράκτορες της CIA, όσο και με την προσωπική ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου, είναι δρακόντεια.

Σε φρούριο θα μετατραπεί η Αθήνα το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου, οπότε και θα βρίσκεται στην πόλη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία τόσο με πράκτορες της CIA, όσο και με την προσωπική ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου, είναι δρακόντεια.

Επί ποδός θα βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 Έλληνες αστυνομικοί, ενώ μεγάλος εκτιμάται ότι θα είναι και ο αριθμός των Αμερικανών συναδέλφων τους που θα συνδράμουν στο θέμα της ασφάλειας.

Η οριστικοποίηση του σχεδιασμού θα ολοκληρωθεί μόλις οι αμερικανικές αρχές δηλώσουν τα στοιχεία εκείνων που θα συμμετάσχουν από την πλευρά τους στα μέτρα, σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όπως επίσης και τον οπλισμό, τα οχήματα και όποιο άλλο υλικό θα έχουν μαζί τους.

Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι συσκέψεις είναι συνεχείς μεταξύ των Ελλήνων αξιωματικών της Αστυνομίας και στελεχών της ΕΥΠ, με επιτελικό κλιμάκιο Αμερικανών πρακτόρων όλων των «ειδικοτήτων», οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ προκειμένου να ετοιμάσουν τα πάντα για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα - καθώς και αξιωματούχων της Αμερικανικής πρεσβείας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μέτρων, οι Αμερικανοί πράκτορες ελέγχουν εξονυχιστικά μαζί με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, χώρους, κτίρια και διαδρομές, φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ σταδιακά θα φτάσουν και οι επιχειρησιακές ομάδες που θα συνοδεύουν παντού τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι πριν από το προεδρικό αεροσκάφος, θα φτάσουν στην Ελλάδα με άλλα αεροσκάφη τα θωρακισμένα αυτοκίνητα με τα οποία θα κινούνται ο κ. Ομπάμα και η συνοδεία του, ενώ σε κάθε μετακίνηση θα κλείνουν οι δρόμοι μισή ώρα πριν, θα γίνονται συνεχώς έλεγχοι από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών μαζί με Αμερικανούς ειδικούς, ενώ θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση.

Στις ελληνικές αρχές έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» αφετός η τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, και αφετέρου η αναφορά της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς στην προκήρυξή τους, στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου και η προτροπή «να χαλάσουμε τη γιορτή».

Πάντως το πιο δύσκολο κομμάτι στο σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας αφορούσε την ομιλία του προέδρου Ομπάμα στον λόφο της Πνύκας, η οποία όμως θα "ήταν καλύτερο να μην πραγματοποιηθεί", όπως διέρρευσαν Αμερικανοί πράκτορες που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στη χώρα μας και κάνουν αυτοψίες στα σημεία από τα οποία θα περάσει ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής αλλά και η Διεύθυνση Επισήμων, υπηρεσίες που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ουδέποτε έθεσαν στους Αμερικανούς ζήτημα ασφάλειας αναφορικά με την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στην Πνύκα.

Μάλιστα, μιλώντας στο CNN Greece υψηλόβαθμος αξιωματικός με ρόλο στο επιχειρησιακό σχέδιο, ξεκαθάρισε ότι "παρά το γεγονός πως ακόμα επίσημα δεν μας έχουν ενημερώσει για το πρόγραμμα εμείς σε όλους τους τόνους υποστηρίξαμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε κάθε κίνηση του Αμερικανού προέδρου και ότι καθημερινά πάνω από 3.000 αστυνομικοί θα ελέγξουν και θα παρακολουθούν κάθε βήμα του Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς και η ΕYΠ θα χρησιμοποιούν όλο τους τον τεχνολογικό εξοπλισμό στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ