ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ομπάμα: Το μήνυμα στους Έλληνες πριν την άφιξή του στην Αθήνα-«φρούριο»

Επίσκεψη Ομπάμα: Το μήνυμα στους Έλληνες πριν την άφιξή του στην Αθήνα-«φρούριο»
REUTERS/Jonathan Ernst/φωτογραφία αρχείου

Σαφή μηνύματα προς τους Έλληνες πολίτες, τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας, αλλά και την κυβέρνησή της στέλνει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζει μεταξύ άλλων πως «οι Αμερικανοί συνεχίζουμε να δίνουμε τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα» και προσθέτει πως «είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ», σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος και εκτιμά πως «η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της.

Διαβεβαιώνει επίσης πως ο ίδιος θα συνεχίσει να προτρέπει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους.

Στην Αθήνα οι άνδρες ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου

Το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με άκρα μυστικότητα, αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού που μετέφεραν τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου και περίπου 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό (δηλαδή ένα μίνι νοσοκομείο) το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν.

Νωρίτερα είχε φτάσει ένα δεύτερο αεροπλάνο το οποίο μετέφερε 300 πράκτορες, στρατιωτικό εξοπλισμό και ένα ελικόπτερο η χρήση του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μετακινείται με ξένα οχήματα παρά μόνον αμερικανικά.

Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες ήθελαν περισσότερους από 500 πράκτορες θα συνοδεύουν τον πρόεδρο Ομπάμα κατά την παραμονή του στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές της χώρας να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τα στελέχη της αμερικανικής ασφάλειας.

Σε «φρούριο» μετατρέπεται η Αθήνα ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα

Σε φρούριο θα μετατραπεί η Αθήνα το διήμερο15-16 Νοεμβρίου, οπότε και θα βρίσκεται στην πόλη ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Μπαράκ Ομπάμα. Ταμέτρα ασφαλείαςπου λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία τόσο με πράκτορες της CIA, όσο και με την προσωπική ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου, είναι δρακόντεια.

Επί ποδός θα βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 Έλληνες αστυνομικοί, ενώ μεγάλος εκτιμάται ότι θα είναι και ο αριθμός των Αμερικανών συναδέλφων τους που θα συνδράμουν στο θέμα της ασφάλειας.

Η οριστικοποίηση του σχεδιασμού θα ολοκληρωθεί μόλις οι αμερικανικές αρχές δηλώσουν τα στοιχεία εκείνων που θα συμμετάσχουν από την πλευρά τους στα μέτρα, σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όπως επίσης και τον οπλισμό, τα οχήματα και όποιο άλλο υλικό θα έχουν μαζί τους.

Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι συσκέψεις είναι συνεχείς μεταξύ των Ελλήνων αξιωματικών της Αστυνομίας και στελεχών της ΕΥΠ, με επιτελικό κλιμάκιο Αμερικανών πρακτόρων όλων των «ειδικοτήτων», οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ προκειμένου να ετοιμάσουν τα πάντα για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα - καθώς και αξιωματούχων της Αμερικανικής πρεσβείας.

Στις ελληνικές αρχές έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» αφετός η τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, και αφετέρου η αναφορά της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς στην προκήρυξή τους, στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου και η προτροπή «να χαλάσουμε τη γιορτή».

Πάντως το πιο δύσκολο κομμάτι στο σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας αφορούσε την ομιλία του προέδρου Ομπάμα στον λόφο της Πνύκας, η οποία όμως θα "ήταν καλύτερο να μην πραγματοποιηθεί", όπως διέρρευσαν Αμερικανοί πράκτορες που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στη χώρα μας και κάνουν αυτοψίες στα σημεία από τα οποία θα περάσει ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής αλλά και η Διεύθυνση Επισήμων, υπηρεσίες που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ουδέποτε έθεσαν στους Αμερικανούς ζήτημα ασφάλειας αναφορικά με την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στην Πνύκα.

Μάλιστα, μιλώντας στο CNN Greece υψηλόβαθμος αξιωματικός με ρόλο στο επιχειρησιακό σχέδιο, ξεκαθάρισε ότι "παρά το γεγονός πως ακόμα επίσημα δεν μας έχουν ενημερώσει για το πρόγραμμα εμείς σε όλους τους τόνους υποστηρίξαμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε κάθε κίνηση του Αμερικανού προέδρου και ότι καθημερινά πάνω από 3.000 αστυνομικοί θα ελέγξουν και θα παρακολουθούν κάθε βήμα του Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς και η ΕYΠ θα χρησιμοποιούν όλο τους τον τεχνολογικό εξοπλισμό στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ