ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ομπάμα: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της άφιξης του προέδρου των ΗΠΑ

Επίσκεψη Ομπάμα: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της άφιξης του προέδρου των ΗΠΑ
REUTERS/Jonathan Ernst/φωτογραφία αρχείου

Λιγότερο από ένα 24ωρο απομένει για την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, της τελευταίας που πραγματοποιεί με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ.

Η κινητοποίηση των Αρχών για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου κατά το διήμερο που θα βρίσκεται στην Αθήνα είναι πρωτοφανής, με τα μέτρα ασφαλείας να οριστικοποιούνται σήμερα, Δευτέρα, σε συνεργασία τόσο με πράκτορες της CIA, όσο και με την προσωπική ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι τροποποιήσεις των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας είναι συνεχείς, με τους επιτελείς των Αρχών να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό, μέχρις ότου οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, γεγονός που θα συμβάλει και στο να «κλειδώσει» η τελική μορφή των μέτρων, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και την απαγόρευση συναθροίσεων.

2534040

Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUREOKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας συνέβαλαν τόσο η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας, όσο και οι προτροπές της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς για σαμποτάζ της επίσκεψης.

Σχεδόν 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με ασφάλεια, ενώ μεγάλος εκτιμάται ότι θα είναι και ο αριθμός των Αμερικανών συναδέλφων τους που θα συνδράμουν στο θέμα της ασφάλειας.

Επί ελληνικού εδάφους βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή, σύμφωνα με την Καθημερινή, οχήματα ασφαλείας του προέδρου, αλλά και 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό (δηλαδή ένα μίνι νοσοκομείο) το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Με αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού κατέφθασαν και περίπου 300 πράκτορες, στρατιωτικός εξοπλισμός και ένα ελικόπτερο.

Το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την Τρίτη, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο ηγετών.

2558242

Πηγή: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETT/φωτογραφία αρχείου

Στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου των ΗΠΑ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τετάρτη, με προορισμό τη Γερμανία, επόμενο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Στο αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονταν και ομιλία του στον λόφο της Πνύκας, κάτι που ακυρώθηκε, υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης με πηγές ασφαλείας να ξεκαθαρίζουν πάντως πως ουδέποτε οι ελληνικές αρχές έθεσαν στους Αμερικανούς ζήτημα ασφάλειας αναφορικά με την ομιλία του στην Πνύκα.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη διέρρευσαν πληροφορίες ότι επελέγη το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ως ο τόπος διεξαγωγής της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, κάτι που φαινομενικά επιβεβαιωνόταν και από την απόφαση του Ιδρύματος να «κλείσει» για το κοινό μέρος του Κέντρου Πολιτισμού ως τις 17/11.

Ωστόσο νεότερες πληροφορίες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος θέλουν τον Μπαράκ Ομπάμα να πραγματοποιεί την ομιλία του στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Απόρθητο «φρούριο» η Αθήνα

Επί ποδός θα βρίσκονται για το επόμενο διήμερο περίπου 5 χιλιάδες αστυνομικοί οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, μετατρέποντας σε «φρούριο» την Αθήνα.

2065990

Πηγή: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ/φωτογραφία αρχείου

Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας είναι το γεγονός ότι θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών από όλα τα σημεία που θα διέρχεται η αυτοκινητοπομπή με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στις ταράτσες των κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ θα γίνει χρήση και ειδικού εξοπλισμού απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων.

Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλα τα σημεία από όπου θα περάσει ο Αμερικανός πρόεδρος, με κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικούς ακόμη και με πολιτικά να βρίσκονται σε καίρια σημεία της διαδρομής που θα ακολουθεί κάθε φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ