ΕΛΛΑΔΑ

Χρήση χημικών εναντίον του συριακού στρατού και κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος

Χρήση χημικών εναντίον του συριακού στρατού και κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος
Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

Η Μόσχα καταγγέλλει ότι οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού στρατού και περίπου 30 στρατιώτες εισέπνευσαν επικίνδυνες ουσίες κατά την επίθεση.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, η επίθεση σημειώθηκε χθες το βράδυ και οι περισσότεροι από τους Σύρους στρατιώτες που νόσησαν, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο του Χαλεπιού.

640x640 6

Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ κατήγγειλε ότι οι τρομοκράτες στο Χαλέπι χρησιμοποιούν χλώριο εναντίον των συριακών στρατευμάτων.

«Οι τρομοκράτες στο Χαλέπι χρησιμοποιούν χλώριο εναντίον των Σύρων στρατιωτών και των αμάχων συχνότερα. Εντούτοις, κανένας από τους πολιτικούς που δηλώνουν δημοσίως ότι νοιάζονται για το Χαλέπι στη Γαλλία κι ειδικά στη Βρετανία δεν παρατηρούν αυτά τα εγκλήματα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, θέλουν να αντιμετωπίζουν ως ενόχους μονάχα της συριακές αρχές»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλεί εκ νέου την ηγεσία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να στείλουν τους εμπειρογνώμονές του στο Χαλέπι.

ΕΕ-Συρία: Την επέκταση των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ε.Ε. αποφάσισε σήμερα την επέκταση των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, με την προσθήκη νέων προσώπων στον κατάλογο περιοριστικών μέτρων

Ειδικότερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, σε κοινή συνεδρίαση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν την προσθήκη 17 υπουργών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος ως υπεύθυνα για τη βίαιη καταστολή εις βάρος του άμαχου πληθυσμού στη Συρία. Επισημαίνουν πως τα πρόσωπα αυτά επωφελούνται από το καθεστώς, το στηρίζουν ή συνεργάζονται με αυτό.

Με την απόφαση αυτή αυξάνεται σε 234 ο συνολικός αριθμός των ατόμων που υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, 69 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Οι κυρώσεις που ισχύουν επί του παρόντος έναντι της Συρίας περιλαμβάνουν εμπάργκο πετρελαίου, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας εντός της ΕΕ, περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, καθώς και εξοπλισμού και τεχνολογίας για την παρακολούθηση ή την υποκλοπή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την 1η Ιουνίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ