«Κρανίου τόπος το Ρέθυμνο» λέει στο CNN Greece o Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου - «Στάχτη» 30.000 στρέμματα
Η φωτιά της Κρήτης
AP Photo/Giannis Angelakis«Το Ρέθυμνο έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο». Την δραματική περιγραφή κάνει μιλώντας στο CNN Greece ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, Ιωάννη Ταταράκη. Όπως λέει, παρά το γεγονός ότι έχουν καταφθάσει εναέρια μέσα, δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω των θυελλωδών ανέμων.
«Είναι κομμένοι οι δρόμοι. Έχουν καεί σπίτια και ποιμνιοστάσια. Έχουν καεί 30.000 στρέμματα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις» σημειώνει στο CNN Greece ο κ. Ταταράκης.
Μπορεί το μέτωπο να είναι σε ύφεση, ωστόσο - όπως λέει - οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με τις τοπικές Αρχές και την Πυροσβεστική να ανησυχούν για την ενίσχυση των ανέμων που αναμένεται το μεσημέρι.
Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο απηύθηνε έκκληση να υπάρξει ενίσχυση από τον κρατικό μηχανισμό.
«Θα έρθει κλιμάκιο να κάνει αποτίμηση της περιοχής και μέχρι το απόγευμα θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση για να προχωρήσει η ενίσχυση των πυρόπληκτων» αναφέρει ο κ. Ταταράκης.
Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν τα θερμά σημεία - Σε 12 χιλιόμετρα εκτείνεται το μέτωπο
Το Meteo δημοσίευσε δορυφορική εικόνα που αποτυπώνει τα θερμά σημεία που ανίχνευσε το όργανο VIIRS πάνω από την δασική πυρκαγιά της Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου, καθώς και τις ριπές ανέμου που επικράτησαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30/7.
Η έκταση των θερμών σημείων εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει σημαντική επιφάνεια, με τις πλευρές της πυρκαγιάς να απέχουν περισσότερα από 12 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο CNN Greece ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός επιβεβαίωσε πως λόγω των θυελλωδών ανέμων με ριπές έως και 125 χιλιομέτρων/ ώρα, οι αναταράξεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την απογείωσή τους.
«Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, λόγω αναταράξεων από τους ανέμους» σημείωσε στο CNN Greece ο κ. Αρτοποιός.
Όπως εξήγησε, λόγω των αναταράξεων δημιουργούνται προβλήματα ασφαλείας και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να απογειωθούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Διαβάστε περισσότερα - Ρέθυμνο: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στους δύο αδικοχαμένους πυροσβέστες
Στο Ρέθυμνο η πιο ενεργή φωτιά
Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά στη Νέα Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου Κρήτης έχουν ενισχυθεί, και επιχειρούν 224 πυροσβέστες με 11 ομάδες δασοκομάντος από την 3η, 19η και 6η ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 53 οχήματα.
«Είναι η πιο ενεργή φωτιά στην περιοχή. Γίνεται προσπάθεια ανάσχεσης στο παραλιακό μέτωπο. Το μέτωπο - το οποίο περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές εστίες και δεν είναι ενιαίο - εκτείνεται δυτικά προς Τριόπετρα και Αγία Παρασκευή και Βορειο-ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Γαλήνης» τονίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά στην περιοχή Κρύα Βρύση στο Ρέθυμνο της Κρήτης
ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ / EUROKINISSIΠαράλληλα, καίνε δύο φωτιές στην Αγία Τριάδα της Σητείας, όπου και επιχειρούν 48 πυροσβέστες με τρεις ομάδες δασοκομάντος και 12 οχήματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, η φωτιά «είναι σε πιο ήπια κατάσταση, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα δύο άκρα του μετώπου Δυτικά και Ανατολικά λόγω του δύσβατου της περιοχής και των κλίσεων που αυτή έχει, με αποτέλεσμα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν».
«Δεν υπάρχει γενικευμένο ενεργό μέτωπο, φοβόμαστε όμως την ενεργοποίηση των θερμών σημείων» σημειώνει ο κ. Αρτοποιός.
Ριπές έως και 125 χιλιόμετρα/ ώρα
Από το πρωί επικρατούν στην Κρήτη θυελλώδεις άνεμοι. Σύμφωνα με χάρτη που δημοσίευσε το Meteo, στο νότιο Ρέθυμνο, οι ριπές στο σταθμό στο Μαριού Ρεθύμνου έφτασε στα 125 Km/h και στον Πλακιά Ρεθύμνου στα 114 km/h.

Σημειώνεται ότι, στο Μαριού Ρεθύμνου ο ριπές ανέμου ήταν συνεχώς μεγαλύτερες από 90 km/h από το βράδυ της Τετάρτης 29/07 ως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30/07.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων στην περιοχή της νότιας Κρήτης θα παραμείνει πολύ υψηλή και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πυρκαγιά στην περιοχή Κρύα Βρύση στο Ρέθυμνο της Κρήτης, ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση της, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026
EurokinissiΣύμφωνα με νεότερη ενημέρωσης της Πυροσβεστικής, οι επισκέπτες που είχαν απομακρυνθεί από την Αγία Γαλήνη επιστρέφουν στα καταλύματά τους, με προτεραιότητα τα περίπου 100 άτομα που φιλοξενούνταν στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαιστού, όπου ο Δήμος Φαιστού, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, παρείχε την απαραίτητη υποστήριξη.
Το ίδιο και όσοι είχαν μεταφερθεί προσωρινά σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ οι επισκέπτες που είχαν απομακρυνθεί από άλλες περιοχές και δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν παραμένουν στα ξενοδοχεία όπου έχουν μεταφερθεί.
Σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και του οδικού δικτύου
Ταυτόχρονα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των βλαβών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς έχουν υποστεί ζημιές στύλοι και τμήματα του δικτύου.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Καλύτερη η εικόνα στο Πλωμάρι
Στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό έχει διάσπαρτες εστίες, όπου επιχειρούν 92 πυροσβέστες με πέντε δασοκομάντος και 19 οχήματα.
Με το πρώτο φως της μέρας, η εικόνα στο μέτωπο ήταν καλύτερη, με τη φωτιά όμως να εξακολουθεί να καίει. Ωστόσο οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την περιορίσουν και να αποτρέψουν την επέκτασή της προς τον οικισμό, όπως μεταδίδει tonisi.
Οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα τα πρώτα σπίτια του Πλωμαρίου, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων. Το μέτωπο, μετά από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών απομακρύνθηκε και υπολογίζεται πως βρισκόταν περίπου ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό.
«Κόκκινος συναγερμός» για τις φωτιές και σήμερα
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, Πέμπτη (30/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για:
- την Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων),
- την Περιφέρεια Κρήτης,
- τις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας
- της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
- τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου),
- τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας
- της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
- καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Red Code»
Κατόπιν της πρόβλεψης αυτής, οι παραπάνω Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες έχουν τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) για την πλήρη επιχειρησιακή ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται και αναπτύσσεται το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών και τη διαχείριση των συνεπειών τους. Παράλληλα, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες των περιοχών αυτών έχουν κληθεί να συγκαλέσουν άμεσα τα αρμόδια Τοπικά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. και Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα ετοιμότητας και επιχειρησιακού συντονισμού.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυξημένου κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα σε τυχόν περιστατικά πυρκαγιών.
Η πρόληψη και η υπεύθυνη στάση όλων των πολιτών αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα περιορισμού του κινδύνου. Απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η καύση ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων.
Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών. Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν καπνό ή πυρκαγιά, καλούνται να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199 ή το 112 και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αρτοποιός: Αγώνας των εναέριων μέσων στη φωτιά στο Ρέθυμνο - Μεγάλες δυσκολίες λόγω θυελλωδών ανέμων
Δύσκολες οι επόμενες 48 ώρες: Ισχυροί άνεμοι έως εννέα μποφόρ - Ξεπερνούν τα 100 χλμ/ώρα οι ριπές
Ρέθυμνο: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στους δύο αδικοχαμένους πυροσβέστες
Ο Τόνι Αϊόμι, o θρυλικός κιθαρίστας των Black Sabbath, επιστρέφει με νέο σόλο άλμπουμ
12:35
Οι ρεβάνς των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης με σούπερ προσφορά από το Pamestoixima.gr
12:28
ΟΗΕ: Ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής νέου γραμματέα- Ποιοι είναι υποψήφιοι για τη θέση του Γκουτέρες
12:26
ΣΤΑΣΥ - ΔΥΠΑ: Νέα συνεργασία για την εκπαίδευση επαγγελματιών στον σιδηροδρομικό τομέα
12:16