ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό - Δεκάδες σπίτια χαρακτηρίζονται «κόκκινα»

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό - Δεκάδες σπίτια χαρακτηρίζονται «κόκκινα»

Κλιμάκια πραγματοποιούν αυτοψία στη Δυτική Αττική

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Από το πρωί της Τετάρτης (5/8) επτά συνεργεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι πληγείσες από τη μεγάλη πυρκαγιά περιοχές στο Πόρτο Γερμενό.

Το Πόρτο Γερμενό επισκέφθηκε το πρωί και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, με την έναρξη των αυτοψιών από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Εκεί ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας για την πρώτη εικόνα των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στις κατοικίες της περιοχής.

Τα επτά συνεργεία της ΔΑΕΦΚ προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες και λοιπές πληγείσες ιδιοκτησίες, με στόχο την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων.

Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις ζημιές που υπέστησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά.

tournas, porto germeno

Ο υπουργός Ευάγγελος Τουρνάς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

«Συνεχίζουμε και σήμερα την προσπάθεια για την επόμενη μέρα, δηλαδή να δούμε τι ζημιές έχουν γίνει» ανέφερε ο κ. Τουρνάς.

«Έχουν έρθει εδώ επτά συνεργεία της ΓΔΑΕΦΚ για να καταμετρήσουν τις ζημιές, για να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στην αποκατάσταση των ζημιών, και για τα σπίτια και για το περιβάλλον.

Εδώ είμαστε μαζί με τον Δήμαρχο, σε αυτή την προσπάθεια, να ολοκληρώσουμε, να τελειώσουμε, να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για τους πολίτες, για τους δημότες, αλλά και για το περιβάλλον. Έχουμε πολλή προσπάθεια, μεγάλη δουλειά μπροστά μας» σημείωσε.

«Όσα σπίτια και να είναι, θα τα φτιάξουμε καλύτερα»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος δήλωσε πως «έχουμε μία γενική εικόνα. Θεωρώ ότι εδώ, στο Πόρτο Γερμενό, οι οικίες θα είναι γύρω στις 40 με 50, άλλες με ολικές καταστροφές και άλλες με μικρότερες ζημιές» δήλωσε.

Θα δούμε από εκεί και πέρα κάποιες καλλιέργειες, κάποια ελαιόδεντρα και κάποιες ιδιοκτησίες με ελαιόδεντρα, αν έχουν καταστροφές και σε τι βαθμό. Έχουμε επίσης δύο με τρία σπίτια στους άλλους οικισμούς, που θα καταγραφούν φυσικά και αυτά» σημείωσε.

«Αυτές τις πέντε μέρες δεν κοιμήθηκε κανένας μας. Ήμασταν όλοι εδώ νυχθημερόν, για να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Και κάναμε μία τεράστια προσπάθεια απεγκλωβισμών, μετακινήσεων πληθυσμών, ανθρώπων με προβλήματα υγείας και πολιτών που αρνούνταν να αφήσουν τις οικίες τους» ανέφερε.

«Από τη στιγμή που σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές, όσα σπίτια και να είναι, θα τα φτιάξουμε καλύτερα. Και εδώ ο κόσμος το ξέρει και το πιστεύει αυτό, γιατί μας είδε ότι ήμασταν στο πεδίο 24 ώρες το 24ωρο» σχολίασε.

«Θα τα φτιάξουμε καλύτερα από πριν, ενδεχομένως και πέρα από τις νόρμες και τα τυπικά. Θα φτάσουμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε ιδιοκτησία και θα την παραδώσουμε το ταχύτερο δυνατόν καλύτερη από πριν, πιο λειτουργική, για να επιστρέψουν άμεσα οι πολίτες στις οικίες τους. Και αυτό θα γίνει με τη βοήθεια όλων σας και σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά που ήσασταν εδώ και για την υποστήριξη» υποστήριξε.

«Τα προβλήματα πολλές φορές είναι μεγαλύτερα από τους ανθρώπους. Τα φαινόμενα ξεπερνούν ανθρώπους και διαδικασίες, ξεπερνούν τεχνικά μέσα και τεχνολογίες. Όμως τα προβλήματα είναι για να λύνονται, όσο μεγάλα και αν είναι.

Τώρα που είμαστε μετά το πρόβλημα, πάμε με ταχείς ρυθμούς στην αποκατάσταση, για να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων, αλλά και να επαναφέρουμε το φυσικό περιβάλλον που έχει υποστεί μία μεγάλη καταστροφή» ανέφερε.

«Συγκεντρωτικά, θα φτάσουμε σε κάθε γωνιά, σε κάθε οικία που έχει υποστεί οποιοδήποτε βαθμό καταστροφής και θα την επαναφέρουμε σε καλύτερη κατάσταση από πριν, όπως και τις δημοτικές και δημόσιες υποδομές» κατέληξε.