Δυτική Αττική: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση των καμένων - Πριν τις 15/9 τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα
Τεράστιες καταστροφές άφησε στην Αττικοβοιωτία η φωτιά
Νίκος Ραζής/ CNN GreeceΠριν τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 1,5 εκατ. στη Δυτική Αττική, καθώς ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων.
Ο σχεδιασμός περνά πλέον στη φάση της υλοποίησης, καθώς το αρμόδιο Τμήμα Δασικών Χαρτών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε την Τρίτη (11/8) το πλήρες χαρτογραφικό υλικό με τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα.

Παράλληλα, εκδόθηκαν οι σχετικοί χάρτες σφοδρότητας καύσης, με τη χρήση τριών διαφορετικών προσεγγίσεων, ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα. Αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα δεδομένα των επιτόπιων αυτοψιών, εκπονείται ήδη η μελέτη για τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα.

Οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στις κρίσιμες θέσεις που θα προσδιοριστούν από τη μελέτη, με στόχο τη συγκράτηση των εδαφών και των φερτών υλικών και τον περιορισμό του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων στις πληγείσες και στις κατάντη περιοχές.

Τα αντιδιαβρωτικά και τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα θα ξεκινήσουν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε οι πρώτες αναγκαίες παρεμβάσεις να έχουν δρομολογηθεί πριν από την έναρξη της περιόδου των έντονων βροχοπτώσεων, με στόχο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.
Σε αυτά περιλαμβάνονται κορμοδέματα, κορμοφράγματα, κλαδοπλέγματα και σανιδότοιχοι όπου απαιτούνται.

Η τεχνική υλοποίηση των έργων επί του πεδίου θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους φορείς που θα ορίσει η Τράπεζα Πειραιώς, που ορίστηκε ως ανάδοχος της αποκατάστασης σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και τους κανόνες της δασικής επιστήμης και υπό την εποπτεία και τις συνεχείς οδηγίες της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

«Η δέσμευση γίνεται πράξη»
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανάφερε πως «στις 6 Αυγούστου δεσμευτήκαμε ότι θα προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στην άμεση αποκατάσταση του πληγέντος φυσικού περιβάλλοντος της Δυτικής Αττικής».
«Μία εβδομάδα αργότερα, η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη» σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η χαρτογράφηση ολοκληρώθηκε, ο Ανάδοχος Αποκατάστασης ορίστηκε, η μελέτη εκπονείται ήδη και τα έργα θα ξεκινήσουν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου. Προχωρούμε με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε οι πληγές να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό και η Δυτική Αττική να θωρακιστεί για την επόμενη ημέρα».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γιατί δεν σβήνουν πια τη νύχτα οι φωτιές - Ο «κλεφτοπόλεμος» με τις φλόγες και η διαχείριση δάσους
Από τις φωτιές, στις πλημμύρες: Η αξία των αντιδιαβρωτικών έργων μετά την πυρκαγιά
Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη γραμμή 2 του μετρό
12:20
Συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου αποχαιρετούν τον συγγραφέα Στέλιο Ράμφο
12:14
Προειδοποίηση Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει αναλογικά σε κατασχέσεις ρωσικών πλοίων από τη Δύση
12:11
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 59χρονο εμπρηστή - Έβαλε έξι φωτιές σε τρεις μέρες στη Σίνδο
12:04