ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΣΘ: Τα λεωφορεία ξαναβγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

ΟΑΣΘ: Τα λεωφορεία ξαναβγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Άδειες οι στάσεις του ΟΑΣΘ την πρώτη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, την Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ αποφάσισαν να αναστείλουν την προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίησή τους και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη εκτελούνται κανονικά.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση περί αναστολής της κινητοποίησης διαδραμάτισε η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία διευθετούνται οι οφειλές, λόγω ΦΠΑ, ύψους 18 εκατ. ευρώ του δημοσίου προς την επιχείρηση.

Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, η γενική γραμματέας αρμόδια για θέματα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θεοπίστη Πέρκα, υπέγραψε την ΚΥΑ με την οποία διευθετείται το προαναφερόμενο ζήτημα, αυτή προωθήθηκε ήδη στον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, και έπειτα θα πάρει το δρόμο για το υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, επισήμανε:

Επιτέλους το υπουργείο Οικονομικών άναψε το πράσινο φως για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου στον ΟΑΣΘ, από τη διαφορά του ΦΠΑ. Τόσο καιρό επισημαίνω ότι εισπράττω με 13% ΦΠΑ και αποδίδω με 24%, με αποτέλεσμα το ποσό που μας οφείλεται σήμερα να διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ. Προφανώς θα προβλέπεται η λήψη κάποιας προκαταβολής από το προαναφερόμενο ποσό άμεσα και δεσμεύομαι ότι πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Είναι θέμα αρχής και για εμένα να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που διοικώ. Αυτοί ουσιαστικά την τρέχουν, με το έργο που παρέχουν. Όμως ο λόγος που αυτό δεν γίνεται πρέπει να επισημάνω ότι οφείλεται στο ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά όταν έχει να λαμβάνει από το δημόσιο οφειλές ύψους 155 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούν τη διαφορά στον ΦΠΑ.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσερμενίδης, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι με την αναστολή της κινητοποίησής τους, δείχνουν έμπρακτα ότι επικροτούν τις κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε: "ελπίζουμε ότι θα βρεθεί επιτέλους και η οριστική και μόνιμη λύση για τον οργανισμό, έτσι ώστε να παρέχουμε το έργο μας απρόσκοπτα και συνεχιζόμενα".

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση των εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ